«Μία βάρκα σ’ ένα άσπρο μάρμαρο» κρατά ζωντανή τη μικρασιατική μνήμη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ένα διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου Θεσσαλονίκης, αλλά και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου-Νέου Κορδελιού, έγινε πραγματικότητα 101 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα μνημείο για τις «χαμένες πατρίδες», με επίκεντρο μία βάρκα σ’ ένα άσπρο μάρμαρο, πήρε το θέση που του αξίζει στην περιοχή του Ευόσμου για να θυμίζει σ’ όλους τις αξίες και την αιματοβαμμένη ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Εκπληρώθηκε ένα ιστορικό χρέος για την περιοχή του Ευόσμου

Στο πλαίσιο μίας συγκινησιακά φορτισμένης εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Μικρασιατική καταστροφή και τους πρόσφυγες που έφθασαν στην περιοχή για να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.

Πρόκειται για ένα έργο του γλύπτη Ευάγγελου Φυλακτού, ο οποίος δημιούργησε μία σύνθεση στο κέντρο της οποίας βρίσκεται μία βάρκα, σαν αυτές που μετέφεραν τους ξεριζωμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το μνημείο τοποθετήθηκε για συμβολικούς λόγους ανάμεσα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στην οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδιαλιανού ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα όλοι μαζί, δήμος και δημότες, εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την ιστορία μας και την Ορθοδοξία μας».

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον 91χρονο Μιχάλη Πρωτοψάλτη

Ο χώρος μπροστά από το μνημείο γέμισε ασφυκτικά από κατοίκους κάθε ηλικίας και από απογόνους Μικρασιατών, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι γαλουχήθηκαν με αφηγήσεις για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παιδικές φωνές, με τρόπο μοναδικό, ερμήνευσαν τραγούδια της Μικράς Ασίας και γύρισαν το χρόνο πίσω, προκαλώντας αισθήματα βαθιάς συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον 91χρονο Μιχάλη Πρωτοψάλτη.