Μετά από 100 χρόνια χτίστηκε ορθόδοξος ναός στη Βαρσοβία – Τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Σάββα (ΦΩΤΟ)

Η ημέρα της 14ης Μαΐου 2023 θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας.

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια προσπαθειών για την απόκτηση άδειας για την ανέγερση ορθόδοξου ναού στη Βαρσοβία και μετά από λιγότερο από οκτώ χρόνια ύστερα από τον τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, “αποτελεί γεγονός ο αγιασμός του ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία, χάρη στη στοργική βοήθεια του Δημιουργού καθώς και στις τιτάνιες προσπάθειες του Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Εκκλησίας της Βαρσοβίας.

Όπως γνωστοποιεί, πρόκειται για την πρώτη κατασκευή ορθόδοξου ναού στη Βαρσοβία εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Ενός ναού, ο οποίος είναι αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης βυζαντινού θαύματος, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Πολωνίας, υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο ναός δημιουργήθηκε και ως μνημείο και φόρος τιμής στα θύματα των εκτοπίσεων την Σιβηρίας, των στρατοπέδων, του Κατίν, του Νταχάου (και άλλων), “έτσι ώστε τα τείχη αυτού του ναού να μαρτυρούν για πάντα τους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη του στην Ορθοδοξία και την αγάπη τους προς την πατρίδα”.

Τους εορτασμούς εντός των τειχών του ναού της Αγίας Σοφίας, η οποία ήταν κατάμεστη από εκατοντάδες πιστούς, ξεκίνησε ο Μητροπολίτης Σάββας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως “πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Θεό για την ημέρα αυτή”.

Υπενθύμισε δε ότι τον θεμέλιο λίθο για αυτόν τον ναό έβαλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στις 5 Δεκεμβρίου 2015, ενώ τόνισε ότι “οι πόρτες αυτής της Εκκλησίας είναι ανοιχτές σε όλους όσοι θα περάσουν το κατώφλι της με πίστη, ελπίδα και αγάπη, αναζητώντας τη στήριξη και την παρηγοριά του Θεού, καθώς κουβαλούν καθημερινά τον Σταυρό της ζωής”.