“Μεσολογγίτισσες”: Θεατρικό έργο στην Αδελαΐδα για την Επανάσταση του 1821

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από της ενάρξεως της Ελληνικής Εθνικής Επαναστάσεως του 1821, που διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για να τιμήσει τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία, η θεατρική ομάδα της Ενορίας-Κοινότητος Γεννήσεως του Χριστού Port Adelaide παρουσίασε το θεατρικό έργο “Μεσολογγίτισσες” το απόγευμα της Κυριακής, 21 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου West Torrens.

Το έργο βασίζεται στο πεζό έργο του Διονυσίου Σολωμού “Η Γυναίκα της Ζάκυθος”, που διαπραγματεύεται τη δύσκολη ζωή των Μεσολογγιτισσών γυναικών οι οποίες βιώνουν την προσφυγιά στη Ζάκυνθο, όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τούρκους.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η γυναικεία χορωδία της διοργανώτριας Ενορίας-Κοινότητος, η χορωδία των ιεροψαλτών της Αδελαΐδος “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” και ομογενείς καλλιτέχνες της πόλης.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνετέλεσε και το χορευτικό συγκρότημα του Ελληνικού Σχολείου της διοργανώτριας Ενορίας-Κοινότητος, τα μέλη του οποίου παρουσίασαν δημοτικούς χορούς σχετικούς με τα ηρωικά γεγονότα της Επαναστάσεως.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία κ. Γεώργιος Ψιάχας, και άπαντες καταχειροκρότησαν τους συντελεστές για την άρτια απόδοσή τους.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της, μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Στο μήνυμά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός τόνισε ότι χωρίς τις θυσίες των ηρώων προγόνων μας, οι οποίοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν “για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία”, σήμερα εμείς δεν θα είχαμε την ελευθερία να απολαμβάνουμε τα επιτεύγματα τους Γένους μας και να λατρεύουμε τον Κύριο και Θεό μας.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την εν εξελίξει ευρισκομένη επιδιόρθωση των ζημιών που υπέστη από πυρκαϊά προ δεκατεσσάρων μηνών ο Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού της φερωνύμου διοργανώτριας της εκδήλωσης Ενορίας-Κοινότητος.

Η λίαν επιτυχής εκδήλωση θα επαναληφθεί την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου.