Μελβούρνη: Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές του ’21

Φόρο τιμής στους αγωνιστές του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, 200 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, απότισαν οι ομογενείς της Βικτώριας και οι αυστραλιανές αρχές, κατά την εκδήλωση μνήμης που έλαβε χώρα στο μνημείο Shrine of Remembrance, στη Μελβούρνη, την Κυριακή 21 Μαρτίου.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη παρέλαση, ωστόσο την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με σεβασμό πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, εκπρόσωποι των πολιτικών και προξενικών αρχών, καθώς και μαθητές από τα Κολλέγια Αγίου Ιωάννου Πρέστον και Oakleigh Grammar.

Εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών κατά την Ελληνική Επανάσταση.

“Η Επανάσταση σημαίνει Ελευθερία, σημαίνει Ενότητα, σημαίνει Αγώνας, ειδικά για εμάς στη Διασπορά και εδώ στη μακρινή Αυστραλία”, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πανοσιολογιώτατος π. Ευμένιος, ενώ παρότρυνε όλους να προσεύχονται για τους Έλληνες που αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται από την πανδημία στην πατρίδα. Ακολούθως, κατατέθηκαν στεφάνια στον χώρο του μνημείου.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση μνήμης παρέστησαν και απηύθυναν θερμά μηνύματα η ομοσπονδιακή Υπουργός Jane Hume, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Scot Morisson, η Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτώριας, κ. Ros Spence, ως εκπρόσωπος του πολιτειακού Πρωθυπουργού κ. Daniel Andrews, ο σκιώδης ομοσπονδιακός Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Andrew Giles, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο αυστραλιανό κοινοβούλιο κ. Anthony Albanese, ο σκιώδης Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτώριας κ. Neil Angus, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Michael O’Brien, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, και ο Αντώνης Τσουρδαλάκης εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της Εθνικής Επετείου της Βικτώριας.