Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με αφορμή τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη εκδηλώσεις μνήμης που οργανώθηκαν από την Συντονιστική Επιτροπή για τη μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η Επιτροπή, της οποίας φέτος προεδρεύει η Ρώμα Σιάχου, έχει ως σκοπό να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη των ολοκληρωτικών διωγμών και σφαγών του Ποντιακού πληθυσμού (καθώς και του Αρμένικου και Ασσυριακού), από το 1894 έως το 1924 από το τότε Τουρκικό- Οθωμανικό κράτος, γεγονός που είχε στόχο την απομάκρυνση των χριστιανικών μειονοτήτων από τα πάτρια εδάφη τους, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση του Τουρκικού- Οθωμανικού Κράτους στις περιοχές αυτές. Η επίσημη Τουρκική ηγεσία μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αρνείται τα γεγονότα αυτά.

“Είτε πολλοί από μας γεννημένοι οι ίδιοι στον Πόντο, είτε ως απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου που ήρθαν από τα μέρη του Εύξεινου Πόντου και των οποίων η ιστορία καλύπτει έναν πολιτισμό χιλιετηρίδων κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, επιδιώκουμε να μην δημιουργήσουμε ένα κλίμα μίσους, αλλά και να μην ξεχάσουμε ποτέ την Γενοκτονία αυτών των λαών έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια γεγονότα στο ποτέ μέλλον”, τονίζεται στο μήνυμα της επιτροπής.

Την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναός του Αγίου Ευσταθίου στο South Melbourne έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων, Kings Domain, Government Drive.

Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας τόνισε ότι η επέτειος δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα μνημοσύνου ενώ η Ρώμα Σιάχου είπε ότι αν γνωρίζουμε το παρελθόν μας δεν έχουμε μέλλον και αναφέρθηκε διεξοδικά στην τραγωδία της γενοκτονίας.

Η Σιμέλα Σταματόπουλου διάνθισε την ομιλία της με ποίηση πόντιων ποιητών και ο Παναγιώτης Σταματόπουλος στο ιστορικό της ημέρας.

Πηγή: neoskosmos.com