Μελχισεδέκ: «Θα σας φέρω εγώ δικό μου»

Στην Καστοριά βρέθηκε τις ημέρες των γιορτών Μητροπολίτης ο οποίος φέρεται να γνωρίζει τα κατατόπια και τις ιδιαιτερότητες της πόλης.

Συνάντησε βουλευτές, δημάρχους και άλλους τοπικούς παράγοντες. Έχει εμπειρία και ιστορία στην περιοχή. Καίτοι διακονεί άλλη επαρχία έχει αναπτύξει σχέσεις μαζί τους από τα παιδικάτα του και τον εμπιστεύονται.

Ο εν λόγω αρχιερέας μετά επέκτεινε την διαμονή του κατά δύο ημέρες μόνο και μόνο για να κάνει το γνωστό εκκλησιαστικό «λόμπινγκ». Οι πληροφορίες μου λένε πως τους διαβεβαίωσε πως λειτουργεί εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

«Μην ανησυχείτε θα σας φέρω πρόσωπο δικό μου και δε θα έχετε πρόβλημα» μου λένε πως τους είπε. Οι τοπικοί παράγοντες τον άκουγαν ανακουφισμένοι αφού τους είπε πως έχει μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο και έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Αρχιεπίσκοπος όντως εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη και αν πράγματι έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Μητρόπολης Καστορίας. Οι τοπικοί παράγοντες έχουν εφησυχάσει και περιμένουν πότε η ιεραρχία θα φέρει τον «δικό τους άνθρωπο»…

«Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε»

Στην τύχη τους έχει αφήσει τους ιερείς του Λαγκαδά, ο τοποτηρητής της τοπικής Εκκλησίας, μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Έτσι νιώθουν οι Ιερείς της περιοχής και μου μεταφέρουν πως ο κ. Θεολόγος δεν έχει ασχοληθεί όσο θα ήθελαν (;) με τα προβλήματά μετά την απώλεια του μακαριστού Ιωάννη. Φέρεται να τους είπε «να κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν μέχρι η ιεραρχία να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη». Από το περιβάλλον του μητροπολίτη Σερρών λένε πάντως πως ο Τοποτηρητής έχει πολύ περιορισμένα καθήκοντα και δυνατότητες και έχει περιορισμένες αρμοδιότητες και “προσπαθεί να διαφυλάξει όλα όσα πρέπει μέχρι η ιεραρχία να εκλέξει τον διάδοχο του μακαριστού Ιωάννη”.

Όποιος αναλάβει τη Μητρόπολη Λαγκαδά θα πρέπει να δώσει αγώνα για να κρατήσει την κληρονομιά του μακαριστού Ιωάννη. Χρήματα στο ταμείο της Μητρόπολης δεν υπάρχουν και το έργο που πρέπει να γίνεται είναι πολύ μεγάλο. Ο μακαριστός Ιωάννης Τασσιάς άφησε δύσκολη κληρονομιά στον επόμενο.

Από μία επαρχιώτικη μητρόπολη την κατέστησε κορωνίδα της Β. Ελλάδας με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Τα επισημαίνω αυτά για όσους την ορέγονται και θεωρούν τη διαποίμανσή της «εύκολη υπόθεση».

Οργισμένοι

Οργισμένοι φέρονται να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου με τα «μπρος πίσω» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς στην παρουσία πιστών στους ναούς.

Το αποκορύφωμα ήταν την ημέρα των Θεοφανείων που άλλα είπαν την μία μέρα και άλλα αποφάσισαν με έκτακτη ΚΥΑ την επόμενη. «Είναι αναποφάσιστοι και ρίχνουν την ευθύνη στην Εκκλησία ενώ ήταν από τους ελάχιστους χώρους που τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» μου έλεγε συνοδικός μητροπολίτης.

Την ευθύνη τη ρίχνουν σε όσους εισηγούνται στον πρωθυπουργό τη λήψη αυστηρών μέτρων για τους ναούς και δεν είναι ούτε επιδημιολόγοι, ούτε αρμόδιοι.

Η κουδούνα -μου λένε- χτυπάει για τον Χαρδαλιά που έχει υιοθετήσει την λήψη κάθετων μέτρων, ακόμη και για χώρους που δεν έχουν την ευθύνη, όταν στα μεγάλα πάρκα (π.χ. παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Νιάρχος) γινόταν το αδιαχώρητο…