Μελχισεδέκ: Ατυχείς προβλέψεις

Συνηθίζεται τέτοιες μέρες να κάνουμε απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και να κάνουμε προβλέψεις για την επόμενη. Το 2020, τη χρονιά του κορονοϊού, πέσαμε έξω σε όλες τις προβλέψεις μας. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το λαϊκό γνωμικό πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελά».

Οι άνθρωποι ούτε στην κοινωνία, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην Εκκλησία κάναμε πολλά γέλια φέτος. Αντίθετα θρηνήσαμε και θρηνούμε εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων. Θα μου δοθεί η ευκαιρία πολύ σύντομα μέσα από αυτή τη στήλη να σας κάνω απολογισμούς για τα κέρδη της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις σχέσεις Εκκλησίας με την κυβέρνηση και πολλά και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι κερδισμένοι

Θα σας πω μόνο ποιοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι για το 2020, κατά την εκτίμηση πολλών εντός Εκκλησίας. Οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Ιερώνυμος και Αλβανίας Αναστάσιος. Και οι δύο κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κορονοϊό κι αυτό είναι όπως και να το κάνεις μεγάλη ευλογία σε αυτή την ηλικία. Όταν κατά πολλοί νεότεροι άνθρωποι πέρασαν δύσκολα και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι διπλά κερδισμένος γιατί πέρασε και την εσωτερική τρικυμία του κορονοϊού σχεδόν αλώβητος, καταφέρνοντας να ξεπεράσει όσους τον κατηγόρησαν για υπέρμετρους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και να διαχειριστεί μέχρι εξαφάνισης τις… «δελφινολογίες».

Μητροπολίτης… φλουρί!

Έμπειρος Μητροπολίτης που έχει «γράψει» σχεδόν 30 χρόνια φορώντας τη μίτρα, μου μετέφερε ένα σενάριο που το άκουσα με ενδιαφέρον για το πώς ένας Μητροπολίτης μπορεί να «χρησιμοποιήσει» το όνομα ενός άλλου ιεράρχη. Στην «πιάτσα» της στοιχηματικής το πρόσωπο το αποκαλούν ως «λαγό». Εγώ το αποκαλώ «φλουρί» που μπορεί να οδηγήσει στο να πάρουν όλη τη βασιλόπιτα της Αρχιεπισκοπής. Ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει από το μυαλό αυτό το σενάριο.

Εξηγούμαι: Τους τελευταίους μήνες φέρεται να θεωρείται ικανός διάδοχος, όταν προκύψει θέμα που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα, για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Εμφανίζεται ως ένα από τα «φαβορί» για να διαδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πατρών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με αρχιερείς δεν δείχνει να απορρίπτει το ενδεχόμενο, χωρίς όμως και να το «κυνηγάει».

Το σενάριο για να γίνει ο Μητροπολίτης Πατρών ο επόμενος πηδαλιούχος της Εκκλησίας της Ελλάδος προωθείται – κυρίως- μου έλεγε ο έμπειρος ιεράρχης, όχι από την Πάτρα, αλλά από την … Καλαμάτα. Πώς το εξηγεί; Ο έμπειρος Μητροπολίτης μου είπε πως βλέποντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ότι δεν πολυτραβάει και δεν κερδίζει πολλές συμπάθειες στο εσωτερικό της ιεραρχίας, προσπαθεί να … προμοτάρει και ο ίδιος τον Μητροπολίτη Πατρών.

Όχι λόγω αγάπης, αφού οι κόσμοι που οι δύο Μητροπολίτες εκπροσωπούν είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Προσπαθεί όμως να τον προμοτάρει ως «δελφίνο», ώστε να διασπάσει τη συμπαγή ομάδα της ιεραρχίας που θα πήγαινε μονοκούκι σε οποιονδήποτε άλλο Μητροπολίτη πλην… Μεσσηνίας!

Ενδιαφέρον σενάριο που μόνο το μυαλό ενός αρχιερέα θα μπορούσε να σκεφτεί…