Με τους πέντε καθηρημένους Λιθουανούς κληρικούς συναντήθηκε ο Πατριάρχης – Επισκέφθηκε το παλαιό κτήριο της KGB

Με τους πέντε Ορθόδοξους κληρικούς της Λιθουανίας τους οποίους αποκατέστησε μετά την καθαίρεσή τους από το Πατριαρχείο Μόσχας, συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Λιθουανία.

Ο Πατριάρχης τους ευλόγησε πατρικώς και ενίσχυσε πνευματικώς για να συνεχίσουν την πολύτιμη για την Εκκλησία διακονία των ορθοδόξων αδελφών μας στην Λιθουανία.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η επίσκεψή του στο παλαιό κτήριο της Κα Γκε Μπε (KGB), σήμερα μουσείο (Museum of Occupations and Freedom Fights), στα υπόγεια του οποίου φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν με φρικτές μεθόδους και εκτελέστηκαν Λιθουανοί πατριώτες και αντιφρονούντες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον οποίο συνόδευσε ο ΡΚαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βίλνιους, προσευχήθηκε για την ανάπαυση των θυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λιθουανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε εθιμοτυπικὠς την Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Görkem Barış Tantekin, και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Γρηγόριος Καραχάλιος, ο οποίος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο