Με τα παιδιά και τους νέους της Καστοριάς

Του Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου

Μέσα στις ποιμαντικές δραστηριότητές μου πρωτεύουσα θέση κατέλαβε, αβίαστα και με φυσικό τρόπο, η επαφή μου με τους μαθητές, τους δασκάλους, καθηγητές και γενικότερα με τα σχολεία της Μητροπόλεώς μου.

Θέλω να ευχαριστήσω γι᾽ αυτό τους εκπαιδευτικούς μας, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ίσως παρακινούμενοι από τον ενθρονιστήριό μου λόγο στον οποίον έκανα ιδιαίτερη αναφορά και πρόσκληση προς την νεότητα, και με προσκάλεσαν στα σχολεία τους ή ζητούσαν σχολικό εκκλησιασμό με την παρουσία μου.

Αυτό με συγκίνησε και με χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη να συμπαρασταθώ στο έργο των εκπαιδευτικών και στις μαθησιακές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα πεί χαρακτηριστικά για το θέμα της αγωγής των παιδιών και των νέων: «Η νεότητα έχει ἀνάγκη ἀπο πολλούς ἐπιστάτας, δασκάλους, παιδαγωγούς, ἀκολούθους, φροντιστές».

Και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σχολιάζει: «Εῖναι άξιο παρατηρήσεως ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ τῶν φορέων τῆς ἀγωγῆς και, κατά το δυνατόν, να ὑπάρχει ἑνιαία ἀντιμετώπιση τῶν θεμάτων, γιατί άν δεν γίνεται αὐτο, τότε δημιουργοῦνται πολλά ἐρωτηματικά στην ψυχή τῶν παιδιῶν. Οἱ γονεῖς, οἱ δάσκαλοι, ἡ κοινωνία, οἱ ἐξουσιάζοντες, οἱ προγραμματιστές τῆς φιλοσοφίας, τῆς παιδείας, ἡ ̓Εκκλησία με τους Ποιμένες πρέπει να ἐνδιαφέρονται καί νά συνεργάζονται ἀπο κοινοῦ για την σωστή και ὁλοκληρωμένη ἀγωγή τῶν παιδιῶν».

Στην προοπτική αυτή επιζητώ την συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κόσμο και την συνομιλία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας μου με τον μαθητικό κόσμο είναι οι δύο τελευταίες εβδομάδες, όπου σε διάστημα δώδεκα ημερών (4 με 15 Απριλίου), συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, τις ένδεκα ημέρες συναντήθηκα με μαθητές, παιδιά και νέους είτε στα Σχολεία τους είτε σε Ναούς. Κάποιες από τις ημέρες αυτές, μάλιστα, συναντήθηκα με δύο και τρία Σχολεία.

Θέλω ακόμη να θυμηθώ και να ευχαριστήσω τα παιδιά που μου «δάνεισαν» την φωνή τους για το σήμα της εκπομπής μου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας (97,9 FM) που έχει τίτλο «Πάτερ, να ρωτήσω κάτι» και στην οποία απαντώ σε ερωτήσεις των ακροατών.

Τέλος, στα πλαίσια της συμπαράστασης στην νεότητα, δέχθηκα αυτό το διάστημα και δέχομαι πάντα στο γραφείο μου νέους και γονείς που θέλουν να με ρωτήσουν για τα ζητήματα που απασχολούν την ηλικία αυτή και γενικότερα για θέματα της αγωγής των νέων.

*

Έτσι, λοιπόν, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως των Διευθυντών και των Εκπαιδευτικών συναντήθηκα στο δωδεκαήμερο 4-15 Απριλίου με τους μαθητές και δασκάλους-καθηγητές των εξής Σχολείων:

-Την Δευτέρα 4 Απριλίου επισκέφθηκα το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς, που φέρει μάλιστα το όνομα του ήρωα Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη, αφού εκεί στεγαζόταν το Ορφανοτροφείο που είχε ιδρύσει. Μάλιστα, στο γραφείο μου έχω μια μεγάλη φωτογραφία του ήρωα Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη και του Ιερομάρτυρος Πλάτωνα με τα παιδιά του Ορφανοτροφείου, ευγενική δωρεά του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Μίλησα στα παιδιά για την αξία της διαχρονικής παραδόσεώς μας και της παιδείας, με αφορμή την ονομασία του Σχολείου τους και του βουνού που βρίσκεται πάνω από την πόλη της Καστοριάς και ονομάζεται από τους κατοίκους «Μέγας Αλέξανδρος», γιατί μοιάζει με τον μεγάλο στρατηλάτη.

Μάλιστα, τρεις μαθητές του Σχολείου μου πήραν μια αρκετά εκτενή συνέντευξη με ωραία ερωτήματα που μου έθεσαν και πρόκειται να την εκδώσουν.

-Την Τρίτη 5 Απριλίου επισκέφθηκα το Γυμνάσιο Λεχόβου, όπου μίλησα στους μαθητές για τον Χριστό ως την «άκρα Ταπείνωση» και για την δύναμη της αγάπης, με προεκτάσεις στην καλή συμμαθητεία και συνεργασία των παιδιών.

-Την άλλη ημέρα λειτούργησα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα, όπου εκκλησιάσθηκε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Η ομιλία μου είχε θέμα την βυζαντινή μουσική ως την μουσική των αγγέλων.

-Την Πέμπτη 7 του μηνός επισκέφθηκα το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης, όπου οι μαθητές μου επιφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη, παρουσιάζοντας ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την θυσία μιάς μηλιάς για να ευχαριστήσει ένα παιδί που μεγαλώνει. Μίλησα στα παιδιά για την αγάπη ως θυσία και απάντησα στα πολύ ενδιαφέροντα για την ηλικία τους ερωτήματά τους.

-Την Παρασκευή λειτούργησα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου εκκλησιάσθηκε το 3ο Γυμνάσιο και το θέμα της ομιλίας μου ήταν η δύναμη και τα κοινωνικά ευεργετήματα της συγχωρήσεως, με προεκτάσεις επίσης στην ειρηνική και αγαπημένη συμμαθητεία και συνύπαρξη στο σχολείο και γενικά στην εργασία και την κοινωνία.

-Το Σάββατο το απόγευμα χοροστάτησα στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στην σύναξη των Ιεροπαίδων της Μητροπόλεώς μας. Μέσα σε ένα οικογενειακό κλίμα μιλήσαμε με τα παιδιά για τον Ναό, την λατρεία και τους Αγίους.

-Την Δευτέρα 11 Απριλίου πραγματοποίησα τις δύο καθιερωμένες ομιλίες μου στο Λέχοβο, όπου μαζί με τους μεγάλους παρακολούθησαν και νέοι και παιδιά, και στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην σύναξη των Νέων. Στην πρώτη σύναξη ανέλυσα τμήματα επιστολών του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης από το βιβλίο «Κόσμημα της Εκκλησίας» και στην δεύτερη σύναξη ανέλυσα τμήματα της διδασκαλίας του αγίου Σιλουανού του Αγιορείτου από το ομώνυμο βιβλίο του μαθητή του αγίου Σωφρονίου.

-Την Τρίτη επισκέφθηκα έναν ιδιωτικό παιδικό Σταθμό για να ευλογήσω τα νήπια και τις νηπιαγωγούς. Θαύμασα την ιδιαίτερη γλώσσα που μιλούσαν στα νήπια και τα παιδαγωγούσαν. Με «πλήρωσαν» με μια όμορφη χειροτεχνία.

-Την Τετάρτη 13 του μηνός λειτούργησα στο Νεστόριο, όπου εκκλησιάσθηκαν τα Σχολεία του Δήμου, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Μίλησα στα παιδιά για την τελεία αγάπη και για την κτίση του Θεού.

-Την Πέμπτη λειτούργησα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου εκκλησιάσθηκαν το 3ο Λύκειο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Το θέμα της ομιλίας μου ήταν το σχολείο και τα μαθήματα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

-Τέλος, την Παρασκευή 15 Απριλίου, προ των Βαίων, λειτούργησα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, όπου εόρταζε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Λεωνίδας και όπου εκκλησιάσθηκαν οι μεγαλύτερες τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού. Εκεί, την ώρα του κηρύγματος αναφέρθηκα στο λεύκωμα που μου είχαν ετοιμάσει και μου είχαν χαρίσει οι μαθητές της ΣΤ´ τάξης του Σχολείου, όταν το είχα επισκεφθεί, και το περιεχόμενο του οποίου ήταν η αγάπη και οι έννοιες που εκφράζουν και συγκροτούν την περιεκτική αυτή αρετή της αγάπης. Συνέδεσα δε το περιεχόμενο των μαθητικών αυτών κειμένων με την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία υψώνεται στον Σταυρό η Εσταυρωμένη Αγάπη.

Αισθάνομαι και πάλι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Μητροπόλεώς μας για την ευγένειά τους και την συνεργασία μας και να ευχηθώ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς καλή πρόοδο και κάθε καλό καγαθό, για το μέλλον της Πατρίδας και ιδιαιτέρως της Καστοριάς, και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα.