Με συγκίνηση η Αθήνα αποχαιρέτισε το “Άξιον Εστί”

Εν μέσω πλήθους κόσμου, το οποίο παρέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, αναχώρησε από την Αθήνα η Ιερά Εικόνα “Άξιον Εστί”, σήμερα το πρωί.

Η Εικόνα επρόκειτο να αναχωρήσει τη Δευτέρα από την Αθήνα και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το Άγιο Όρος, ωστόσο μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της για δύο ημέρες, μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ακολούθησαν κατά την έξοδο της Εικόνας από τον Ναό, καθώς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για ακόμη μία ημέρα με την ελπίδα να βρει την ευκαιρία να την προσκυνήσει.

Την Εικόνα συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, καθώς και ο Πρωτεπιστάτης, Γέροντας Χριστόφορος Ιβηρίτης.

Ενδεικτικό της ανάγκης του κόσμου να λάβει κάποια πνευματική παρηγοριά, είναι και το γεγονός ότι στο διάστημα της παραμονής της Εικόνας στην Αθήνα, έσπευσαν να την προσκυνήσουν μισό εκατομμύριο πιστοί, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Χαρακτηριστικό είναι πως το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι ο Μητροπολιτικός Ναός θα έμενε ανοιχτός από τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Καθώς όμως περνούσαν οι ημέρες και ο κόσμος που ήθελε να βρεθεί κοντά στην Εικόνα της Παναγίας πλήθαινε συνεχώς, το ωράριο διευρύνθηκε, και έφτασε ο ναός να παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 4 το πρωί.

Τις τελευταίες αυτές ώρες πριν από την αναχώρηση της Εικόνας από τη Μητρόπολη Αθηνών, συνωστιζόταν ακόμη περισσότερος κόσμος, για να προλάβει να πάρει την ευχή της Παναγίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο ελληνικός λαός σε όλες τις περιόδους, συνεχίζει να θεωρεί στήριγμά του την Ορθόδοξη πίστη και την Εκκλησία.

Το “Άξιον Εστί” στη διαδρομή της επιστροφής για το Άγιο Όρος, θα βρεθεί για δύο ώρες στον υπό ανέγερση ναό Οσίου Αυξεντίου στη Μητρόπολη Ιερισσού, μετά από αίτημα του Μητροπολίτη κ. Θεοκλήτου.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI