Οι Τούρκοι “εξαφάνισαν” τις τοιχογραφίες της Μονής της Χώρας

Με ταχείς ρυθμούς, η τουρκική κυβέρνηση προχωράει στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, λίγο μετά από την μετατροπή ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, σε ισλαμικό τέμενος (βάλε αυτό hyperlink).

Ψευδοροφές, ξυσίματα, σοβατίσματα και ισοπεδωτικό βάψιμο, επιστρατεύτηκαν όλα για να καλύψουν τις φανταστικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του ναού, να σβήσουν κάθε σημάδι της ορθόδοξης πίστης.

Εξάλλου, στις 30 Οκτωβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή ως τζαμί στην Ιερά Μονή της Χώρας, μετά από 72 χρόνια μη θρησκευτικής χρήσης του ελληνορωμαϊκού (βυζαντινού) μνημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσευχή θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό «TRT HABER», την προσευχή ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο ιμάμης επικεφαλής του Ιδρύματος Ντιγιανέτ, όπως ονομάζεται η τουρκική μουσουλμανική θρησκευτική Αρχή, Αλί Ερμπάς.

Ο Αλί Ερμπάς, σε ανάρτησή του με τη φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Χώρας, που την αποκαλεί «Καριγιέ Τζαμί», αναφέρει ότι αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά για λατρεία την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Εύχεται επίσης, “ο Θεός (Αλλάχ) να ευχαριστηθεί με τους ήχους των προσευχών από τους μιναρέδες”.

*Με πληροφορίες από in.gr, protothema.gr