Με περιορισμούς ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη Μόσχα

Του Κώστα Ονισένκο

Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν αυστηρούς περιορισμούς εξαιτίας του κορονοϊού, όσον αφορά στους εορτασμούς των Χριστουγέννων στη ρωσική πρωτεύουσα.

Καθώς και στη Ρωσία οι αρχές επιχειρούν να περιορίσουν τη μεγάλη διασπορά του ιού, η Εκκλησία επίσης έχει κληθεί προκειμένου να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρά το ότι οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ήδη ανακοινώνονται οι περιορισμοί για τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στους ναούς.

Στην πρωτεύουσα Μόσχα, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλοι οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και υποχρεωτικά να φορούν μάσκες και γάντια. Μάσκες και γάντια θα πρέπει να φορούν και κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους με τους ιερείς, ακόμα και όταν πρόκειται για εξομολόγηση.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος την περασμένη Πέμπτη, ήδη ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται στις κυριακάτικες και τις γιορτινές λειτουργίες, έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο και σε ορισμένες ενορίες και κατά το ήμισυ εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας στην ετήσια επαρχιακή σύνοδο της Μόσχας ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι 350 κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας και 720 μοναχοί αρρώστησαν ή και ακόμα ασθενούν με κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Κύριλλο, το 2020 αποδήμησαν συνολικά (μέχρι την περασμένη Πέμπτη) 91 κληρικοί και μοναχοί – ο αντίστοιχος αριθμός ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 33 άτομα.