Με παρόντα τον Πατριάρχη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, παρέστη στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, υπό τον τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Εκκλησία άρχουσα και πάσχουσα», που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλεως.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, μαζί με τον συγγραφέα.

Για τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο μίλησαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μέλος της Βουλής των Ελλήνων και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Στη συνέχεια, μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος ο συγγραφέας, και ακολούθως αντιφώνησε ο τιμώμενος την ημέρα αυτή Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος εόρτασε την 50ή επέτειο από την εκλογή του σε Επίσκοπο, εκφράζοντας την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο για το παρουσιαζόμενο βιβλίο, καρπό έμπονης πνευματικής εργασίας.

“Προς τον συγγραφέα απευθύνομεν εγκάρδια συγχαρητήρια διά το εντυπωσιακόν αποτέλεσμα του πνευματικού του μόχθου, καθώς και θερμάς ευχαριστίας διά την πρόφρονα αφιέρωσιν του πονήματός του εις την Αγίαν του Χριστού Μεγάλη Εκκλησίαν και εις το ταπεινόν ημών πρόσωπον.

Εις το προλογικόν μας σημείωμα κατεγράψαμεν τας εντυπώσεις ημών εκ της αναγνώσεως του βιβλίου και εξεφράσαμεν την συμφωνίαν ημών με τα όσα αναφέρονται περί της αποστολής, της προσφοράς και του κεντρικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά την ευστάθειαν, την μαρτυρίαν και το μέλλον της Ορθοδοξίας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης επεσήμανε:

“Ο, τι εκφράζεται εις τας σελίδας του παρουσιασθέντος σήμερον βιβλίου είναι εκφάνσεις της ζωής και τοποθετήσεις της Μεγάλης Εκκλησίας ενώπιον συγκεκριμένων προκλήσεων. Ο πρωταγωνιστής είναι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία φυλάσσει την πίστιν των Πατέρων, εν πλήρει συνειδήσει της αδιασπάστου ιστορικής συνοχής και συνεχείας και εν επιγνώσει της μεγάλης ιστορικής ευθύνης της διά τα εκκλησιαστικά πράγματα. Ορθώς έχει γραφή, ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία κλυδωνίζεται, όταν αμφισβητήται η πανορθόδοξος ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.”

Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους διακεκριμένους ομιλητές, για την αναφορά τους στην επέτειό του.

“Και κατά την επέτειον ταύτην ενθυμούμεθα και μνημονεύομεν ευγνωμόνως εκείνους, εις τους οποίους οφείλομεν, μετά Θεόν, το ζην και το ευ ζην, την αγάπην διά τα γράμματα και την Εκκλησίαν, τον φόβον του Θεού και την κλίσιν προς την ιερωσύνην.

Ομού μετά των κατά σάρκα γονέων και των διδασκάλων ημών, μνημονεύομεν την στιγμήν αυτήν, με μέγαν σεβασμόν, τον μακαριστόν γέροντα και πνευματικόν ημών πατέρα Μητροπολίτην Χαλκηδόνος Μελίτωνα. Είη η μνήμη αυτών αιωνία!

Η μακρά πορεία μας εν τη Εκκλησία μας εδίδαξεν ότι η ακοινώνητος εσωστρέφεια και ο στείρος μονόλογος είναι ασύμβατοι τόσον με τον προικισμόν του ανθρώπου με λόγον, δηλαδή με νόησιν και ικανότητα διαλογικής επικοινωνίας, όσον και με την Ορθόδοξον πίστιν, η οποία δεν επιτρέπει την αδιαφορίαν διά τον συνάνθρωπον και τον κόσμον και τον αυτάρκη αυτοεγκλεισμόν, αλλά μας ωθεί εις έξοδον από τον εαυτόν μας, εις συνάντησιν, εις σχέσιν και κοινωνίαν, εις τον καλόν αγώνα διά την εν Χριστώ μεταμόρφωσιν του κόσμου.

Η χριστιανική μαρτυρία αποφεύγει δύο παρεκκλίσεις: την μονοφυσιτίζουσαν «πνευματικότητα της φυγής» από τον κόσμον και την ιστορίαν, και τον νεστοριανίζοντα πειρασμόν του συσχηματισμού με τον κόσμον. Αυταί αι δύο τάσεις αγνοούν την εσχατολογικήν διάστασιν της εκκλησιαστικής ζωής. Δεν μολύνεται η αλήθεια από την ιστορίαν, αλλά οφείλει να την καθαίρη. Αυτό ανήκει εις την αυτοσυνειδησίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αναδεικνύεται σαφώς διά του μετά χείρας βιβλίου του αγίου Αυστραλίας.”

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εκκλησιαστικούς ύμνους που έψαλε η χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολ. Άρχοντος Ά Δομεστίκου της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεωργίου Κιοσέογλου, νέου Προέδρου του Συνδέσμου.

Το νέο πολυσέλιδο πόνημα του διαπρεπούς Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου και εγνωσμένου συγγραφέως, συνιστά μια πολύπτυχη θεολογική, εκκλησιολογική και ιστορικο-κανονική μελέτη, η οποία διερευνά με επιστημονική μεθοδολογία και θεολογική συνέπεια μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, που απασχολούν την Εκκλησία τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε τονίζει με έμφαση και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στον πρόλογο του βιβλίου: «η παρούσα μελέτη αφορμάται από το ιστορικόν παρελθόν αλλά αναμετράται με τα όσα απασχολούν σήμερον τον ορθόδοξον κόσμον και την θεολογικήν σκέψιν».

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ώριμο κείμενο ποιμαντικής αγωνίας και αρχιερατικής μαρτυρίας σε μια εποχή που επιχειρείται η παραποίηση της αληθείας και η παραχάραξη της ιστορίας. Παράλληλα, το νέο αυτό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει μια κλήση προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, για διάλογο που θα αποβλέπει στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο στα επιμέρους κεφάλαιά του είναι:

– Σύντομος ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

– Το Έκκλητο. Ένα προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου για την απόδοση της δίκαιης δίκης.

– Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016).

– Η διακοπή της κοινωνίας με τον Επίσκοπο.

– Περί του Ουκρανικού ζητήματος.

Το βιβλίο θα εκδοθεί στα αγγλικά και στα ρωσικά.