π. Μιχαήλ Σταθάκης: Τι είναι τα ιερατικά άμφια, πόσο απαραίτητα είναι στη λατρεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η πρόσφατη πρώτη από τις δύο τηλε-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της δραστήριας Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα “Lectures Αληθώς”, δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου “Αληθώς” εν ημέραις Πανδημίας.

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις το θέμα: “ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις”.

Το α΄ μέρος της ανωτέρω παρουσίασης είχε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας, 15ης Φεβρουαρίου 2021. Κατά την διάρκειά του ο π. Σταθάκης έκανε -μετ’ επιστήμης και πειθούς- μια συνοπτική εισαγωγή για το τι είναι τα ιερατικά άμφια, πόσο είναι απαραίτητα στην λατρεία, πότε και πώς καθιερώθηκαν, απάντησε στα ερωτήματα αν έχουν μόνο θεολογικό χαρακτήρα και συμβολικό ή εξυπηρετούν πρακτικά θέματα; μήπως ακόμα ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις ιστορικών συνθηκών και αναγκαίων συγκυριών; κατά πόσο σχετίζονται, τώρα και στο παρελθόν, με την τρέχουσα μόδα; από τι υλικά είναι φτιαγμένα; τι έχουν να πουν σήμερα; ποιο είναι το μέλλον τους; κ.ά..

Ακολούθως αναφέρθηκε στο στιχάριο, το οράριο, το επιτραχήλιο, την ζώνη, τα επιμανίκια, το επιγονάτιο και το φελόνιο.

Το β΄ μέρος θα παρουσιαστεί μετά από δύο εβδομάδες. Για την μαγνητοσκόπηση και μετάδοσή της εργάστηκαν φιλότιμα οι Γιώργος Αρβανίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας.