Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας μαζεύθηκαν στον ιερό ναό Παναγίας Μακεδονιτίσσης για να τελέσουν τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Άγιου Ιερομάρτυρα Θεράποντα Επισκόπου Κύπρου και του Οσίου Θεράποντα του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Δαμιανό Θεοφάνους και τον π. Σταύρο Λαό, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος επισήμανε ότι η χάρις του Θεού σύναξε σήμερα τους Αγκαστινιώτες σε αυτόν τον ιστορικό ναό για να τιμήσουν τους δύο Άγιους Θεράποντες: τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα, επίσκοπο Κύπρου και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα. Υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι το χωριό Αγκαστίνα στους παλαιούς χρόνους ονομαζόταν «Άγιος Θεράπων».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα αναγνώσματα που διαβάστηκαν στον Εσπερινό και ερμήνευσε τον στίχο «Δίκαιος δε εάν φθάση τελευτήσαι, εν αναπαύσει έσται. γήρας γαρ τίμιον ου το πολυχρόνιον ουδέ αριθμώ ετών μεμέτρηται» (Σοφ. Σολ. δ΄ 7-8).

Ο δίκαιος, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν φτάνει στο τέλος της ζωής του βρίσκει την αιώνια ανάπαυση. Δεν έχει σημασία η ποσότητα των χρόνων που ζει ο άνθρωπος σε αυτόν τον βίο αλλά η ποιότητα της ζωής του. Γι΄ αυτό, τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι ο τόπος αναπαύσεως για τον καθένα μας ετοιμάζεται όχι με την τελευταία μας αναπνοή αλλά με την πρώτη μας αναπνοή σε αυτό τον κόσμο.

Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να αγωνιστούμε και να εκμεταλλευτούμε τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας ούτως ώστε να βρούμε την ανάπαυση των ψυχών και των σωμάτων μας. Τέτοιοι άνθρωποι, που αγωνίστηκαν τίμια και ταπεινά για τη σωτηρία της ψυχής τους, ήταν οι Άγιοι Θεράποντες που τιμούμε σήμερα.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε Αρτοκλασία και Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστικαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας.

Σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Θεράποντα και Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του Γ’ Εκκλησιασμού από το 1974, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος Επισκόπου Κύπρου και του Οσίου Θεράποντος που έζησε στις κοινότητες Σίντα και Αγκαστίνα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στα λόγια του Κυρίου «Υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, τοις δε λοιποίς εν παραβολαίς, ίνα βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη συνιώσιν» (Λκ. η΄ 10).

Τι άλλο να πούμε εμείς σήμερα που βιώνουμε τη βασιλεία του Θεού επί της γης και έχουμε το προνόμιο να μετέχουμε στα Άχραντα Μυστήρια. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε την τεράστια ευθύνη να είμαστε άνθρωποι ταπεινοί και θεοσεβείς, να αγαπούμε και να συγχωρούμε τον κάθε άνθρωπο.

Επίσης, ένεκα της Κυριακής των Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στη Νίκαια το 787, μίλησε για την αξία που έχει η ιερή εικόνα στη ζωή της Εκκλησίας. Οι πιστοί προσκυνούν όχι την ύλη με την οποία κατασκευάστηκε η εικόνα αλλά η τιμή και η προσκύνηση διαβαίνει στο πρωτότυπο, έτσι όπως ο Μέγας Βασίλειος διατύπωσε τον 4ο αιώνα: «η γαρ της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει».

Το Δοξαστικό των Αίνων μας φανερώνει ολοκάθαρα το νόημα της σημερινής εορτής: «Των αγίων Πατέρων ο χορός, εκ των της οικουμένης περάτων συνδραμών, Πατρός και Υιού και Πνεύματος Αγίου, μίαν ουσίαν εδογμάτισε και φύσιν, και το μυστήριον της θεολογίας, τρανώς περέδωκε τη Εκκλησία.

Ούς ευφημούντες εν πίστει, μακαρίσωμεν λέγοντες· Ω θεία παρεμβολή, θεηγόροι οπλίται, παρατάξεως Κυρίου, αστέρες πολύφωτοι, του νοητού στερεώματος, της μυστικής Σιών, οι ακαθαίρετοι πύργοι, τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου, τα πάγχρυσα στόματα του Λόγου. Νικαίας το καύχημα, οικουμένης αγλάισμα, εκτενώς πρεσβεύσατε, υπέρ των ψυχών ημών».

Τέλος, μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κεκοιμημένων Αγκαστινιωτών.