Με επίσημη πρόσκληση στην κηδεία του Πατριάρχη Βουλγαρίας ο Κιέβου Επιφάνιος (ΦΩΤΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:17

Στη Σόφια και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι βρέθηκε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, έφτασε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας μετά από επίσημη πρόσκληση, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο. Τον συνόδευε ο Μητροπολίτης Μπιλοτσέρκοφ κ. Ευστράτιος.

Στην είσοδο του Καθεδρικού Πατριαρχικού Ναού, τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υποδέχθηκε θερμά ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος και η Πρέσβης της Ουκρανίας στη Βουλγαρία, κ. Οκσάνα Ιλασουκ (Oksana Ilaschuk).

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος, στέκεται στον ναό δίπλα στους αντιπροσώπους της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Υπενθυμίζεται ότι στον ναό βρισκόταν επίσης ο Επίσκοπος Κορσούν κ. Νέστορας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Απαντώντας την Παρασκευή σε ερωτήσεις των βουλγαρικών ΜΜΕ ο Μητροπολίτης Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης για το συγκεκριμένο ζήτημα και εάν είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα, δήλωσε ότι “η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος και σε αυτές τις σχέσεις, η Εκκλησία είναι πιο σιωπηλή. Προσωπικά με απασχολεί.

Επειδή το ερώτημα έχει γίνει αναφορικά με τη Ρωσική Εκκλησία, είναι μια λεπτή κατάσταση. Μπορεί να παρευρεθεί άτομο του οποίου το καθεστώς δεν έχουμε αποφασίσει. Και αυτός είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, που δεν έχει προσκληθεί από εμάς αλλά καταλαβαίνω ότι θα παραστεί. Και αν λάβει μέρος στην εξόδιο ακολουθία, μπορεί να μπερδέψει πολλούς. Χρειάζεται σύνεση”.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προσευχήθηκε για τον μακαριστό Πατριάρχη Νεόφυτο και δεν συμμετείχε στην εξόδιο ακολουθία.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου, pomisna.info