Με έπαρση επετειακών σημαιών η έναρξη των εκδηλώσεων για το ’21 στη Μητρόπολη Πέτρας

Στη Νεάπολη Λασιθίου, στη θέση Απάνω Γειτονιά, το 1972 στήθηκε μαρμάρινο μνημείο, με πρωτοβουλία του ζεύγους Μανόλη και Μαρίας Πυτικάκη, για να θυμίζει στις ερχόμενες γενιές ότι στον τόπο αυτόν υπήρχε στα χρόνια της σκλαβιάς μία εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σ’ αυτή την εκκλησία λειτουργούσε ένα από τα πιο καλά οργανωμένα Κρυφά Σχολειά.

Οι Τούρκοι της περιοχής το είχαν επισημάνει, και στα 1770, επωφελούμενοι της ευκαιρίας με την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, μπήκαν ένα βράδυ και σφάξανε τον ιερέα κι όλους τους χριστιανούς. Το αίμα πλημμύρισε το εσωτερικό της εκκλησίας και ξεχύθηκε στο προαύλιο· από τότε λέγεται: «Αη Γιώργης, ο Καταματωμένος». Στην ίδια εκκλησία, στις 25 Μαρτίου του 1821, υψώνεται η σημαία της Επαναστάσεως με την ένδειξη: «ΘΕΕ, ΣΩΣΕ ΤHΝ ΚΡHΤHΝ».

Στον Ιστορικό και Ιερό αυτό τόπο της θυσίας θα τελεστεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 και ώρα 10.30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και θα γίνει έπαρση των επετειακών σημαιών που τύπωσε η Ιερά Μητρόπολη.

Η τελετή αυτή θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα διοργανωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου σε ιστορικά κέντρα της Επαρχίας της.

Οι εκδηλώσεις αυτές τελούνται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.