Με ανοιχτούς ναούς θα εορταστεί η Μεγάλη εβδομάδα – Στις 9 θα γίνει η Ανάσταση

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. και την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού, αποφάσισε ομόφωνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασή της.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Σε προηγούμενο δημοσίευμα του το orthodoxtimes ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο ήταν η Ακολουθία του Επιταφίου να γίνει λίγο νωρίτερα από το σύνηθες και η περιφορά να γίνει πέριξ των Ιερών Ναών με τη συμμετοχή περίπου 100 πιστών, το Χριστός Ανέστη να ψαλεί αργά το απόγευμα του Σαββάτου και πιθανότατα η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία να τελεστεί το πρωί της Κυριακής ώστε να μπορεί ο κόσμος να κοινωνήσει πάντα με περιοριστικά μέτρα.

Το απόγευμα της Δευτέρας εξάλλου ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συμφώνησαν πως το φετινό Πάσχα – πάντα με περιορισμούς- θα εορταστεί από τους Χριστιανούς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Με εγκύκλιό της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Επίσης για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνο ο Εκπρόσωπος Τύπου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπόψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», αποφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.