Με ανοιχτές τις Εκκλησίες τελείται ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας και με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, εορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια.

Μετά από μία ημέρα έντονων διεργασιών και αντιπαράθεσης μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για το εάν θα παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί κατά τη σημερινή ημέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απέστειλε χθες το βράδυ οδηγίες προς τις Μητροπόλεις, ζητώντας τους η λειτουργία στους ιερούς ναούς να γίνει με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών.

Οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί για τους πιστούς με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων, καθώς και τον περιορισμό του αριθμού αυτών εντός των εκκλησιών σε 25 για τους ενοριακούς ναούς και σε 50 για τους Μητροπολιτικούς ναούς.

Ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιείται εντός των ναών, ενώ και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, δεν θα κάνει χρήση της εξουσιοδότησης που του έδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τον αγιασμό των υδάτων σε παραθαλάσσια περιοχή εντός των αρχιεπισκοπικών ορίων μόνος του, χωρίς πομπή ή συνοδεία, αλλά θα στείλει έναν ιερέα χωρίς προηγούμενη δημόσια γνωστοποίηση.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του ανέφερε ότι είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

“Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς

Την ύπαρξη “ήπιας” αστυνόμευσης έξω από τους ναούς διαβεβαίωναν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, για τον εορτασμό των Θεοφανειών, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.