Μαζική διαμαρτυρία οπαδών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας μπροστά στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας

Του Κώστα Ονισένκο

Προετοιμασία των κινητοποιήσεων εν όψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, θεωρούν Ουκρανοί αναλυτές την σημερινή μαζική συγκέντρωση των πιστών της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας μπροστά στο κτίριο του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Στη συγκέντρωση, με μισθωμένα πούλμαν, έφτασαν ενορίτες από διάφορα μέρη της Ουκρανίας με καθοδήγηση ιερέων του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ ως οργανωτής της εκδήλωσης εμφανίζεται η οργάνωση “Μιριάνι” που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα από άτομα που πρόσκεινται στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Η “προσευχή” -όπως ονομάστηκε από τους οργανωτές η συγκέντρωση μπροστά στη Βερχόβνα Ράντα- είχε ως στόχο την διαμαρτυρία ενάντια σε “αντι – εκκλησιαστικούς νόμους” και συγκεκριμένα στον νόμο που υποχρεώνει την εν Ουκρανία εκκλησιαστική δομή του Πατριαρχείου Μόσχας (υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο), να δηλώνει τη σχέση της με τη Ρωσική Εκκλησία μέσα στην επίσημη ονομασία της.

Σήμερα η συγκεκριμένη θρησκευτική ένωση αυτοαποκαλείται “Ουκρανική Εκκλησία” παρά το γεγονός ότι και από το καταστατικό της αλλά και από το καταστατικό του Πατριαρχείου Μόσχας, προκύπτει ότι αυτές συνδέονται άμεσα.

Η συγκέντρωση προκάλεσε μέχρι και την αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος σπανίως εκφράζεται για θέματα δογμάτων και ειδικά για τη διαμάχη της Ρωσικής με την Ουκρανική Εκκλησία.

“Κοιτάξτε τι γίνεται σήμερα μπροστά στη Βερχόβνα Ράντα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό. Εκεί υπάρχουν γιαγιάδες και μικρά παιδιά. Και φοράνε κίτρινα καπελάκια του ΑΠΤΖ (“Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα για τη Ζώη” – είναι το φιλορωσικό κόμμα στην Ουκρανία, ένας εκ των επικεφαλής του οποίου είναι ο υπόδικος “κουμπάρος του Πούτιν”, Βίκτορ Μεντβετσιούκ).

Και έτσι έτυχε που ανησυχούν όλοι για αυτό το θέμα (σ.σ. το εκκλησιαστικό), που βγήκαν όλοι με καπελάκια του ΑΠΤΖ”, δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με Ουκρανικά ΜΜΕ.

Τι σχολίασε το Πατριαρχείο Μόσχας

Στη διαδήλωση αναφέρθηκε εκτενώς η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας. Αφού έγραψε για τους τυπικούς λόγους της συγκέντρωσης, το κείμενο αναφέρθηκε και στους ουσιαστικούς λόγους:

«Εξ ονόματος της προσευχητικής στάσης (σ.σ. συγκέντρωσης) ο Αρχιερέας (σ.σ. ο βικάριος της επισκοπής του Κιέβου της Ρωσικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Βασιλκόβσκιι Νικολάι) κάλεσε τον Βλαντίμιρ Ζελένσκι να ανακαλέσει την πρόσκληση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για επίσκεψη στην Ουκρανία», γράφει η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

“Δεν είναι επικεφαλής της Εκκλησίας μας, ούτε είναι επίσημος εκπρόσωπος κράτους από το οποίο έρχεται. Δεν έφερε την ειρήνη, την ενότητα στην ουκρανική ορθόδοξη κοινότητα. Χάριν της ειρήνης στην Ουκρανία, χάριν της θρησκευτικής ειρήνης σας το ζητούμε!» είπε ο ιεράρχης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.