«Μαζεύει» τους Έλληνες παλαιοημερολογίτες ο Φιλάρετος

Του Πάβελ Λίμπερμαν

Ο Φιλάρετος, Μητροπολίτης πρώην Κιέβου και επικεφαλής τώρα της καταργηθείσας οργάνωσης «Πατριαρχείο Κιέβου» επιχειρεί να … μαζέψει όλους τους Έλληνες παλαιοημερολογίτες κάτω από το «ωμοφόριο» του.

Πηγές στο Κίεβο αναφέρουν ότι μετά την «ένταξη» στο «Πατριαρχείο Κιέβου» του «Μητροπολίτη Αιγίνης και Πόρου» Αυξεντίου (Μαρίνη), της οργάνωσης παλαιοημερολογιτών ΓΟΧ (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί), που έγινε στις 23 Οκτωβρίου, ο Φιλάρετος ήρθε σε επαφή και με άλλους παλαιοημερολογίτες στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ένας εξ’ αυτών μετέβη στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Φιλάρετο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Δεν αποκλείεται η «ένταξη» και αυτού του Έλληνα παλαιοημερολογίτη να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της «Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείο Κιέβου», όπως εξάλλου και η προηγούμενη είχε πάλι γίνει κατά την «Σύνοδο» της μη – αναγνωρισμένης οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και προσωπικά ο κ. Επιφάνιος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τη συμπεριφορά του κ. Φιλάρετου.

Σταδιακά, από έναν ηλικιωμένο κληρικό, στον οποίο συγχωρούσαν τα πάντα λόγω της ηλικίας του και της συνεισφοράς του στη δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Φιλάρετος αρχίζει να δημιουργεί πραγματικά προβλήματα, όπως οι ενδεχόμενες τριβές με την Ελλαδική Εκκλησία, λόγω της ιστορίας με τους παλαιοημερολογίτες.

Πηγές μου υπογραμμίζουν πως μερικούς μήνες πριν τον Φιλάρετο, έντονο ενδιαφέρον για τους Έλληνες παλαιοημερολογίτες είχαν δείξει και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν διευκρινίζουν για το αν αυτές οι εξελίξεις συνδέονται μεταξύ τους.