Μάνης Χρυσόστομος Γ’: Το Τριώδιο: Μια περίοδος πνευματική

Του Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄

Το εκκλησιαστικό έτος έχει διαφόρους περιόδους για να μας βοηθά στον πνευματικό μας καταρτισμό και στην ουσιαστικότερη προσέγγιση του Θεού και περιλαμβάνει όχι μόνον ακινήτους εορτές αλλά και κινητές, δηλαδή εορτές, οι οποίες δεν έχουν σταθερή ημερομηνία. Μία τέτοια μεγάλη εορτή είναι το Άγιον Πάσχα. Έτσι προ της Λαμπροφόρου Αναστάσεως έχουμε τον κύκλο του Τριωδίου και τον κύκλο του Πεντηκοσταρίου.

Συγκεκριμένα, το «Τριώδιον», ονομασία που δόθηκε από το εκκλησιαστικό βιβλίο που περιέχει τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μέγα Σάββατον, ενώ το «Πεντηκοστάριον» περιλαμβάνει τις εορτές μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα, η περίοδος του Τριωδίου που αρχίζει σήμερα, περιλαμβάνει ως στάδιον προπαρασκευής τις τρεις εβδομάδες, οι οποίες προηγούνται της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Έχουμε τις Κυριακές: Την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, την Κυριακή του Ασώτου, την Κυριακή της Απόκρεω και την Κυριακή της Τυρινής. Ενδιάμεσα το Σάββατο προ των Απόκρεω ονομάζεται «Ψυχοσάββατον», γιατί η Εκκλησία μας τελεί Μνημόσυνα υπέρ πάντων των κεκοιμημένων.

Όλη, λοιπόν, αυτή η περίοδος με την ιερή υμνολογία και τα νοήματα των Ευαγγελικών περικοπών, όπως είναι η αποφυγή της υπερηφάνειας του Φαρισαίου, η αξία της ταπεινοφροσύνης του Τελώνου, της μετάνοιας του ασώτου υιού, της μνήμης της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και της τελικής κρίσεως και της ανάμνησης της εξορίας του Αδάμ από τον Παράδεισο, όλα αυτά πράγματι, συνιστούν μία δυναμική περισυλλογής και προσευχής για τον αγώνα της χριστιανικής μας ζωής.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της επικοινωνίας μας αυτής, σας προτρέπω ως Ποιμενάρχης σας, να αρχίσετε να διαβάζετε το «Ψαλτήριον». Είναι ένα σπουδαιότατο βιβλίο της λατρείας της Εκκλησίας μας, που πολύ μας βοηθά στη διόρθωση του βίου μας, στη μετάνοια, στη στήριξη της πίστεως, στην ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Θεό. Το «Ψαλτήριον» να είστε βέβαιοι θα σας προσφέρει πολλή πνευματική δύναμη και ωφέλεια στη ψυχή σας.