Ξέσπασαν 209 πυρκαγιές σε 3 ημέρες – Σε Πάρνηθα, Έβρο τα μεγάλα μέτωπα (upd)

Φωτό: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:15

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς συνολικά τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν 209 νέες ενάρξεις πυρκαγιών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, όπως επισήμανε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα.

Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζονται ενεργά μέτωπα στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς στις περιοχές Νίψα και Αισύμη.

Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις στις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από Ρουμανία και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της πυρκαγιάς στη Χρυσούπολη Καβάλας , όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, με τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί να αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα, το ένα πλησίον του οικισμού Αβραμυλιά και το δεύτερο στην περιοχή Διαλεκτό. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Επιπλέον, όπως τόνισε, στην ‘Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης καθώς και στο «Μοσχοπόδι» Θήβας μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ενεργές καύσεις.

Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSΙ

Ακόμη, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Επίσης αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας, Υλίκη Βοιωτίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομο Βοιωτίας και Ταρσό Λιβαδειάς.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι και σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίες. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή και δίνουν τη μάχη στα πεδία των πυρκαγιών», υπογράμμισε.

 

Φωτό: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνελήφθησαν 4 άτομα για πρόκληση πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική προχώρησε την Τρίτη στη σύλληψη 4 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού, οι δύο από πρόθεση και οι άλλοι δύο από αμέλεια.

Τα δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση συνελήφθησαν σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων, ενώ οι άλλες δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια έγιναν στο Κρυονέρι Αττικής και στο Πολύγυρο Θεσσαλονίκης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε: Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Φωτό: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο – Ασθενέστεροι σήμερα οι άνεμοι

Ασθενέστεροι αλλά πάντα ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι άνεμοι σήμερα στον Έβρο αναμένεται να καθορίσουν για άλλη μία ημέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα τέσσερα εναπομείναντα μέτωπα του Νομού.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασσευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του Άβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον Άβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.