Μ. Χαρακόπουλος: Η σκέψη μας στους ομογενείς της Ουκρανίας

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή, την καταδίκασε ως παράνομη πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας απώλειες ανθρώπινων ζωών, προσφυγοποίηση εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας και καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες.

Γι’ αυτό και καλέσαμε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής κυριαρχίας. Αυτά ανέφερα και στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Ουκρανικής Ράντα, στον οποίο μετέφερα τη συμπάθεια των μελών της ΔΣΟ για τα δεινά του λαού του. Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, αλλά και για τον ελληνισμό της περιοχής, του οποίου ο κύριος όγκος βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη υφιστάμενος όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Διαβεβαίωσα τον ελληνικής καταγωγής συνάδελφο ότι η σκέψη μας είναι μαζί με τους ομογενείς μας. Ελπίζουμε ότι η παρουσία τους στα εδάφη αυτά, στις από αιώνων εστίες του ελληνισμού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτη και στο μέλλον».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ουκρανίας (Ράντα), δρ Hryhoriy Nemyria, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Στο περιθώριο των εργασιών της Πα.Δ.Ε.Ε. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε συνοπτικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τα συμπεράσματα της πρόσφατης 30ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική και για την νέα ηγεσία που εκλέχθηκε. Επίσης, παρουσίασε το πλαίσιο δράσης που θα αναπτύξει ο θεσμός το επόμενο διάστημα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η συνέχιση της επιτυχούς διεθνούς εκστρατείας για την αφύπνιση της κοινής γνώμης για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος.