Λόγος ευχαριστήριος στον Καστορίας Σεραφείμ

Σεβασμιώτατε Γέροντά μας,

Σήμερα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 συμπληρώνονται σαράντα ημέρες από την προς Κύριον εκδημίας Σας. Επί τη ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να Σας απευθύνω και εγώ ο ελάχιστος λόγο ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης. Κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε για όλους μας, η είδηση της μακαρίας κοιμήσεως Σας το ξημέρωμα της 29ης Δεκεμβρίου 2020, αλλ΄ «ως τω Κυρίω έδοξεν, ούτω και εγένετο΄ είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας» (Ιώβ 1,21).

Σας γνώρισα προσωπικά πριν από 24 χρόνια, κατά την πρώτη ποιμαντική Σας επίσκεψη στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορησού (8 Δεκεμβρίου 1996). Ευλογήσατε την συνέχιση και ολοκλήρωση των θεολογικών μου σπουδών, στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με συμπεριλάβατε στα στελέχη Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μας επισκεφθήκατε πολλάκις στο σπίτι μας στις ονομαστικές μας εορτές, δείχνοντάς μας το πατρικό Σας ενδιαφέρον και την αγάπη Σας. Δεν παραλείψατε ποτέ να μου στέλνετε εόρτιες ευχές όλα τα χρόνια της γνωριμίας μας. Με πολλή χαρά Σας περιμέναμε με τον πατέρα μου π. Αθανάσιο στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Γέρμα, κατά τις προγραμματισμένες κατ΄ έτος ποιμαντικές Σας επισκέψεις στις Ενορίες, Οι επισκέψεις Σας και η αγάπη προς το ποίμνιο Σας ήταν γεγονός για όλους μας.

Με τιμήσατε ιδιαιτέρως επιλέγοντάς με, να ξεκινήσω να γράφω «τη εμή χειρί» τον Κώδικα της Ιεράς Μητροπόλεως από την πρώτη στιγμή της παρουσίας Σας στην Καστοριά. Ακολούθησαν και άλλοι καλλιγράφοι Πατέρες, στην συνέχεια και πάλι έλαχε ο κλήρος σε εμένα να γράψω την κατακλείδα της αρχιερατικής Σας διακονίας.

Με επιλέξατε προσωπικά και με προσκαλέσατε να αναλάβω την θέση του Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως. Μαθήτευσα κοντά Σας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την πατρική Σας αγάπη, ο λόγος Σας: «Με ανέπαυσες όχι μόνο εμένα αλλά και τους στενούς μου συνεργάτες», αποτελεί για εμένα ταπεινή αναγνώριση. Έπραξα το καθήκον μου ως ευγνώμων υιός. Με την ευχή Σας έλαβα πρόσφατα και το πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Παρέστην στην εξόδιο Σας για να αποτίσω τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο σεπτό Σας πρόσωπο. Θα Σας θυμόμαστε πάντοτε αγαπημένε μας Δεσπότη, να εύχεσθε και για εμάς στο υπερουράνιο και νοερό Θυσιαστήριο. Να έχουμε την ευχή Σας!

Σεραφείμ του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου, της αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου αιωνία η μνήμη!

Βασίλειος Στυλιάδης, θεολόγος

Πηγή: svouranews.gr