Λαβρόφ: Συμβιβασμό με τη συνείδησή τους έκαναν οι ελληνικές εκκλησίες στο ουκρανικό

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέα δήλωση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως “ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος εξαρτάται άμεσα από τις ΗΠΑ, από εκείνους που εργάζονται στο αμερικανικό έδαφος σε διαφορετικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής”.

Αναφέρθηκε δε και στην χορήγηση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι “παραμέρισαν εκείνους τους κληρικούς που αντιτάχθηκαν σε αυτό στην Ουκρανία, και διόρισαν δικό τους Μητροπολίτη”.

Πρόσθεσε δε πως κύριο μέλημα τώρα είναι να καταλάβουν την περιουσία (εκκλησίες, ενορίες) της “κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Ανέφερε ακόμη ότι κάτι παρόμοιο επιχειρείται να γίνει και στη Λευκορωσία, με τη δημιουργία αυτοκέφαλης “αντί της κανονικής εκκλησίας”.

“Στρίβουν τα χέρια των Εκκλησιών έτσι ώστε να αναγνωρίσουν τον σχισματικό Επιφάνιο, τον επικεφαλής της λεγόμενης “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”. Οι ελληνικές εκκλησίες έκαναν αυτόν τον συμβιβασμό με τη συνείδηση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.