Λαμπρός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Παλαιομέτοχο

Πανηγυρικώς και περιλάμπρως εόρτασε την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, ο Ιερός Ναός της Παναγίας Οδηγήτριας Παλαιομετόχου τη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Του εορτίου Εσπερινού προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας συμπαραστατούμενος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Θεοτόκη Φαίδωνος, του Οικονόμου Αγησιλάου Φιλή και του Ιεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη.

Δύο σημαντικά γεγονότα εορτάζονται την 25η Μαρτίου. Από τη μια η μνήμη τού Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και από την άλλη η έναρξη τής Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους, που ξεκίνησε την 25η Μαρτίου του 1821. Kοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία τής ελευθερίας.

Στην ομιλία του ο κ. Ησαΐας ανέφερε ότι η Μη­τέ­ρα του Χρι­στού ἀαπο­κα­λύ­πτε­ται στους πι­στούς ως η κα­τ’ ἐεξο­χήν μάρ­τυς του γε­γο­νό­τος ότι ο Θε­ός προ­σέ­λα­βε πρα­γμα­τι­κά την αν­θρώ­πι­νη φύ­ση, στην οποί­α άνοι­ξε τον δρό­μο της σω­τη­ρί­ας, σω­τη­ρί­α που απο­βαί­νει πρα­γμα­τι­κό­τη­τα, γε­γο­νός που ση­μαί­νει την έλευ­ση της βα­σι­λεί­ας του Θεού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ταμασού τόνισε ότι το πρό­σω­πο της Θε­ο­τό­κου δεν νο­είται ἀανε­ξάρ­τη­τα από το αν­θρώ­πι­νο γέ­νος. Η Κυρία Θε­ο­τό­κος είναι ο υγι­ής καρ­πός της αν­θρώ­πι­νης φύ­σεως και η κα­λύ­τε­ρη προ­σφο­ρά των αν­θρώ­πων στον Ιησού Χρι­στό. Στην προ­σφο­ρά όλης της κτί­σε­ως συμ­με­τέ­χου­με και εμείς με την Πα­να­γί­α. Ευχήθηκε σε όλους έτη πολλά.

Στο τέλος ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού πέριξ του Ιερού Ναού.