Λαμπρός εορτασμός των 86ων γενεθλίων του Μητροπολίτη Βαρσοβίας

Το πρωί της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2024, τελέστηκε ιερή ακολουθία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ για τον εορτασμό των 86ων γενεθλίων του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Της λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ και Στσέτσιν, με τον Μητροπολίτη Σάββα να προσεύχεται στο ιερό.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη, και απηύθυνε παρέκκλιση για υγεία, δύναμη και ευλογίες για τα επόμενα χρόνια, καθώς συνεχίζει την καρποφόρα υπηρεσία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε ευχές εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων και εκείνων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, αντλώντας έμπνευση από την ευαγγελική περικοπή για τη θεραπεία δέκα λεπρών. Επαίνεσε την ακλόνητη αφοσίωση του Μητροπολίτη στην Εκκλησία, χαρακτηρίζοντάς τον ως φάρο πίστης, οι εμπειρίες του οποίου συχνά χρησίμευαν ως πηγή έμπνευσης και ασπίδα προστασίας.

Αναγνωρίζοντας την ακούραστη υπηρεσία και τη θυσιαστική αφοσίωση του Μητροπολίτη στην Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τον καίριο ρόλο του στην καθοδήγηση και την έμπνευση των μελλοντικών γενεών του κλήρου. Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ορθόδοξης κοινότητας στην Πολωνία, αναγνωρίζοντας τον Μητροπολίτη Σάββα ως σταθερό ηγέτη του οποίου η δέσμευση για την ευημερία της Εκκλησίας είναι ακλόνητη.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για το δώρο της μακροζωίας και τις σημαντικές προσωπικότητες που έχει γνωρίσει. Υπενθύμισε κομβικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με πρώην προκαθήμενους της Εκκλησίας και της εμπνευσμένης πορείας προς την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Διονύσιο.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Πολωνίας, τα Τάγματα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής απονεμήθηκαν σε κληρικούς και υπαλλήλους, αναγνωρίζοντας την καθημερινή τους αφοσίωση και συμβολή στην αποστολή της Εκκλησίας.