Λαμπρή υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου στη Μητρόπολη Κίτρους (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Κυριακής, 29 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, μετέφερε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στην Κατερίνη.

Μετά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου τελέστηκε Αγιασμός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα (κάτωθεν του Καθεδρικού) για την έναρξη των εσπερινών κηρυγμάτων του τρέχοντος εκκλησιαστικού έτους.

Οι εν λόγω εσπερινές ομιλίες αποτελούν μία καθιερωμένη ποιμαντική και κατηχητική δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και πραγματοποιούνται με την φροντίδα του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου και των συνεργατών του κάθε Κυριακή απόγευμα.

Στην έναρξη των εσπερινών κηρυγμάτων παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Πιερίας κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γεώργιος Μακρής και πλήθος πιστών που προσήλθε για να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα για τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και την ομιλία που ακολούθησε, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ουσιαστική συμβολή του Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος για την επιστροφή των ιερών και χαριτοβρύτων λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και προϊστάμενος του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, πλησίον του μακαριστού γέροντος του, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Γεώργιο για την ευγενή πρόσκληση, τον συνεχάρη για τη διοργάνωση των εσπερινών κηρυγμάτων και ανέπτυξε το θέμα:

«Ο προστάτης της Μακεδονίας, Άγιος Δημήτριος ο Θεσσαλονικεύς», αναφέροντας μεταξύ πολλών άλλων: Με αφορμή τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, την οποία εορτάσαμε πριν από τρεις ημέρες, και αντα­ποκρινόμενοι με χαρά στην παρά­κληση του Σεβασμιωτάτου ποιμε­νάρχου σας, μεταφέραμε σήμερα στην ενορία σας τμήμα του ιερού και θαυματουργού λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου προς προσκύνηση και ευλογία.

Ο άγιος μεγαλομάρτυς Δημήτριος είναι βεβαίως πολιούχος της Θεσ­σα­λονίκης, της πόλεως στην οποία γεννήθηκε και με την οποία συν­δέθηκε με αναρίθμητα θαύματα σε όλη την ιστορική διαδρομή της, αλλά η χάρη του και η προστασία του υπερβαίνει τα όρια της Θεσ­σαλονίκης και εκτείνεται σε όλη την οικουμένη, γεγονός που πιστο­ποιείται από τους προσκυνητές, οι οποίοι ανέκαθεν προσέτρεχαν στη Θεσσαλονίκη από όλα τα μέρη του κόσμου, για να προσκυνήσουν τον τάφο του και να λάβουν μύρο ή χώμα από αυτόν.

Και θα πρέπει να θεωρούμε μεγά­λη ευλογία του Θεού και του αγίου Δημητρίου το γεγονός ότι στις ημέ­ρες αξιωθήκαμε να ζήσουμε την επι­στροφή του χαριτοβρύτου και μυροβλύτου λειψάνου του από την Ιταλία, όπου είχε παραμείνει άγνω­στο και λανθάνον για επτά περίπου αιώνες, από τότε που οι Σταυροφόροι το είχαν αρπάξει από τον ναό του.

Και είναι ακόμη μεγάλη ευλογία να βλέπουμε και στις ημέρες μας το ιερό λείψανο του αγίου Δημητρίου όχι μόνο να ευωδιάζει αλλά και να μυροβλύζει, για να αποδεικνύει και σε μας τη χάρη του Θεού, η οποία ενοικεί στα λείψανα των αγίων του και μάλιστα των μαρτύ­ρων του, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την πίστη και την αγάπη του.

Είναι όμως ευλογία, και γιατί όλα αυτά τα θαύματα τα οποία επιτε­λούνται διά των ιερών λειψάνων των αγίων και του αγίου Δημη­τρίου, αποτελούν παρηγορία για όλους μας, ιδιαιτέρως στις δύσκο­λες αυτές ημέρες τις οποίες διερ­χόμεθα. Διότι, όσα λόγια και αν πεί κάποιος, δεν φέρει τόση κατάνυξη όση προκαλεί η θέα του λειψάνου του αγίου, της εικόνος του, της ζωής του, του μαρτυρίου του.

«Πυρσός περίβλεπτος προαγόμε­νος εις το μέσον διά της μνήμης ο Άγιος», γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στο εγκώμιό του για τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημή­τριο, «βίβλος λαλούσα … πίναξ γραμ­μένος με το χέρι του Θεού η ζωή του».

Εποχή διωγμών η εποχή του και εποχή μαρτυρίου. Εκατομμύρια οι μάρτυρες ομολογούσαν χωρίς φόβο και χωρίς δισταγμό την πίστη τους στον Χριστό και προτιμούσαν να αρνηθούν τη ζωή τους παρά την πίστη τους.

Η εποχή μας ζητεί μάρτυρες. Έχει επιστήμονες και κυβερνήτες, έχει τεχνίτες, έχει χριστιανούς, έχει τα πάντα, θα λέγαμε. Δεν έχει όμως μάρτυρες. Τουλάχιστον στον βαθμό που κάποτε είχε ο τόπος αυτός. Χώρα αγίων και μαρτύρων ο τόπος μας άλλοτε.

Κάθε σπιθαμή γης είναι ποτισμένη με το αίμα κάποιου ή κάποιων μαρτύρων. Το ελληνικό χώμα είναι ζυμωμένο με το αίμα των μαρτύρων. Η γη της Ελλάδος είναι σπαρμένη με οστά αγίων που μαρτύρησαν. Και ο άγιος Δημήτριος είναι από αυτούς τους μάρτυρες, που πότισαν με το αίμα τους τον ελληνικό χώρο.

Ας παρακαλούμε και εμείς τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δη­μήτριο να μας προστατεύει και να μας σώζει, όπως προστάτευσε και έσωσε επανειλημμένα και την πό­λη του, τη Θεσσαλονίκη.