Κυβέρνηση διχασμένη, Ιεραρχία ενωμένη

Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συχνά οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί στη ζωή απαντώνται με μαθηματικούς όρους. Την απλή αριθμητική δηλαδή. Πόσοι ψήφισαν την συγκεκριμένη κυβέρνηση στις τελευταίες εθνικές εκλογές; Το 41 τοις εκατό. Όσων πήγαν να ψηφίσουν.

Πόσοι επέλεξαν να ψηφίσουν; Περίπου το 53% του εκλογικού σώματος. Η αποχή, αν θυμάστε, έσπασε κάθε ρεκόρ. Επομένως, περίπου 2,1 εκατομμύρια Έλληνες ανέδειξαν αυτή την κυβέρνηση. Οι έρευνες θέλουν τους μισούς Έλληνες να συμφωνούν με την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε αυτή, λοιπόν, τη δημοκρατική -θεωρητικά- χώρα που ζούμε, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες είναι αυτοί που θέλουν το νομοσχέδιο. Αυτοί θέλουν να καθορίσουν

το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Και το μέλλον των υπόλοιπων 9 εκατομμυρίων. Τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα. Δε θα μπω στα άλλα τα πολιτικά μαθηματικά, όπου 40 βουλευτές φαίνεται πως θα κρατηθούν μακριά από τη διαδικασία. Αυτά για όσους λένε πως η κυβέρνηση επιμένει για κάτι που «το ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Όλοι στο ίδιο πνεύμα

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία η Εκκλησία στο σύνολό της (μαζί και η Κρήτη) έχει δείξει στο συγκεκριμένο θέμα απαράμιλλη σύμπνοια. Ενότητα και ταύτιση απόψεων. Άλλοι Μητροπολίτες τα λένε πιο κομψά, άλλοι πιο χοντροκομμένα.

Όλοι όμως συμφωνούν και καταλήγουν στην ίδια συνισταμένη. Εναντίον της τεκνοθεσίας, εναντίον του όρου γάμου και της θεσμοθέτησης της «οικογένειας» από άτομα του ίδιου φύλου. Οι Μητροπολίτες έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν. Όχι. Και ίσως καλύτερα γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Έχουν όμως το δικαίωμα να εκφράζουν την γνώμη τους σε θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Το κομμάτι που εκπροσωπούν έστω.

Η ιεραρχία, από τις σπάνιες φορές στα 16 χρόνια της αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου, έδειξε φοβερά αντανακλαστικά. Απ’ άκρη σε άκρη της χώρας έβγαλαν χαρακτήρα. Άλλοι δημόσια και πιο ηχηρά μέσω των MME και των social media και άλλοι από άμβωνος στην τοπική τους κοινωνία. Γι’ αυτό και κατάφερε να ωθήσει τον Αρχιεπίσκοπο να αντιδράσει. Γιατί, αρχικά, είχε τη διάθεση να έχει πιο χαμηλούς τόνους.

Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ

Οι εκτιμήσεις πολλών μητροπολιτών ταυτίζονται προς μια κατεύθυνση. Η πιο «χαλαρή» ψήφος στις προσεχείς ευρωεκλογές θα δώσει, όπως πιστεύουν, πολλοί εντός Εκκλησίας μεγάλα πολιτικά οφέλη – κυρίως σε βάρος της κυβέρνησης- στην Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Τα δύο κόμματα που έχουν ευθυγραμμιστεί, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, περισσότερο με την Εκκλησία.

Ο πνευματικός νόμος

Μου το υπογράμμισε ένας σεβάσμιος γέροντας και το μοιράζομαι μαζί σας. Την ημέρα που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο με μόνο θέμα το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, κόλλησε Η1Ν1 και το ακύρωσε. Την προηγούμενη εβδομάδα τμήμα του Μεγάρου Μαξίμου έπιασε φωτιά. «Είναι ο πνευματικός νόμος για να ξέρεις…», μου είπε. Λέτε;

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”