Κυριακή του Παραλύτου στο Άργος

Στον απόηχο της εορτής επί τη μνήμη του πολιούχου του Άργους Αγίου Πέτρου, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, τη αδεία και ευλογία του οικείου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Άργους, την Κυριακή 7η του μηνός Μαΐου 2023, και τέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Χαραλάμπους Καρκαγγέλη, κατά σάρκα πατρός του εκ των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αγαθαγγέλου Καρκαγγέλη, ο οποίος με απόσπαση διακονεί στην Μπραζίλια την εκεί ομογένεια.

Ο Μητροπολίτης με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η εικόνα της αρρώστιας του παραλύτου της Βηθεσδά δεν απέχει πολύ από την γενική παραλυσία που χαρακτηρίζει την εποχή μας και βασανίζει το ανθρώπινο πρόσωπο βιολογικά, κυρίως, όμως, πνευματικά. Παραλυσία χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί κυριαρχεί η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, η προκλητική εγκατάλειψη στο καμίνι των προβλημάτων του, η μοναξιά στην ευαίσθητη ομάδα των ηλικιωμένων… Παραλυσία χαρακτηρίζει την Παιδεία. Εκεί τα οράματα έχουν σβήσει προ πολλού. Το ανθρωπιστικό πεδίο που ήταν η βάση της εκπαίδευσης των νέων, έχει αντικατασταθεί από εντελώς ωφελιμιστικές πρακτικές, που μετατρέπουν τα νέα παιδιά, στην πλέον τρυφερή τους ηλικία, σε αριθμούς, σε εξαρτήματα μιάς καλοκουρδισμένης παγκόσμιας μηχανής… Παραλυσία χαρακτηρίζει την κοινωνική πραγματικότητα. Ο αγώνας για την αποιεροποίηση της κοινωνίας και η πρωτοφανής επίθεση στα πνευματικά ερείσματά της, συμβάλουν καταστρεπτικά στη νοσηρή εικόνα της… Παραλυσία, όμως, χαρακτηρίζει συχνά και την πνευματική μας ζωή. Όταν αυτή εξαντλείται στα τυπικά του εκκλησιαστικού μας βίου, εξασφαλίζοντας το περιτύλιγμα της θρησκευτικότητας αρνουμένη την ουσία της κατά Χριστόν ζωής, που είναι ο αγώνας για την κατάκτηση της αγιότητας και της διαρκούς ένωσης με τον Θεό…

»Μόνο που, για να θεραπευθούμε από την παραλυσία που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, την παιδεία, την κοινωνική πραγματικότητα, την πνευματική μας ζωή, δεν αρκούν, απλά, οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται η επίκληση της βοήθειας του Χριστού, ο Οποίος είναι Παρών, πονά και οδυνάται από την περιπέτεια του πλάσματός Του, περιμένει την επιθυμία, τον πόθο, την πρόσκληση για να θεραπεύσει την θανατερή νοσηρότητα της εποχής, ρωτώντας διαρκώς «Με θέλετε ανάμεσά σας;» Η θεραπεία χρειάζεται θυσίες, απαιτεί αγώνα προσωπικό ενάντια στην αμαρτία, την άρνηση του εγωισμού, της ιδιοτέλειας, της ηδονής. Και δυστυχώς αυτόν τον αγώνα δεν είναι διατεθειμένοι οι άνθρωποι να δώσουν σήμερα, γιατί θα θίξει παγιωμένα συμφέροντα και ανυποχώρητους εγωισμούς. Ο Χριστός έθεσε έναν όρο στον παραλυτικό: «μηκέτι αμάρτανε». Αν θέλουμε, λοιπόν, να λυτρωθούμε και να συμβάλλουμε ώστε η παραλυμένη κοινωνία μας να ξανασταθεί στα πόδια της, δεν έχουμε παρά να συμμορφωθούμε στο θέλημα του Θεού».

Στα πλαίσια της επισκέψεώς του στην Αργολίδα ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, στην έδρα του στο Ναύπλιο, και ξεναγήθηκε υπ’ αυτού στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Λουκά στα Λευκάκια του Ναυπλίου.