Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Τίμιο Σταυρό της Σύμης

Σήμερα 4 Απριλίου 2021 Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος προσέφερε την αναίμακτη Θεία Λατρεία και το θυμίαμα της προσευχής του ευσεβούς Λαού στο Ι. Θυσιαστήριο του ιστορικού Ενοριακού Ναού του Τιμίου Σταυρού της Σύμης. Συλλειτουργούς του είχε τον π Ελευθέριο Οθίτη, π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο στο τέλος του οποίου έγινε η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου προσκύνησε και ευλόγησε εν συνεχεία διά του Τιμίου Σταυρού το εκκλησίασμα. Ακολούθως τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, αναφερόμενος στο ευαγγελικό του κήρυγμα περί της ανεκτίμητης αξίας της ψυχής μας, για την σωτηρία της οποίας ο Υιός και Λόγος του Θεού έγινε άνθρωπος.

Κατά την σημερινή Κυριακή, που βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία μας εκκλησία υψώνει τον Σταυρό του Χριστού και μας δίνει την αφορμή να εμβαθύνουμε στο μυστήριο αυτό του Σταυρού, αναζητώντας την μοναδική διέξοδο του θανάτου που είναι η διά του Σταυρού Ανάσταση.

Καθένας που επιθυμεί να βρίσκεται ενωμένος με το Χριστό θα πρέπει να βιώνει πάντοτε τη σταυρική Του θυσία και να την εφαρμόζει στη ζωή του με ανάλογη σταυρική πνευματική πορεία, κατά τους λόγους του Κυρίου: «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι». Με απλά λόγια, όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό θα πρέπει να απαρνηθεί τον κακό εαυτό του, δηλαδή τον εγωισμό του, τις αδυναμίες του, τα πάθη του, τις κακίες του και να δεχθεί τον δικό του σταυρό, που θα είναι ταλαιπωρίες, χλευασμοί, ειρωνείες, κόπος και αγώνας για χάρη του Χριστού. Τότε μόνο θα μπορεί να Τον ακολουθήσει και να έχει μέρος μαζί Του στην Βασιλεία των Ουρανών.