Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των «Παυλείων» και στη συνέχεια χοροστάτησε στον εσπερινό της γονυκλισίας.

Στον ιερό χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, πρόκειται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της 29ης Ιουνίου οι εκδηλώσεις των ΚΖ΄ Παυλείων με τον καθιερωμένο Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήκουον εις έκαστος τη ιδία δια­λέκτω λαλούντων αυτών». Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού οι μαθητές βρίσκονται και πάλι συγκεντρωμένοι στο υπε­ρώο της Ιερουσαλήμ. Δεν βρι­σκο­νται όμως, όπως άλλοτε, «διά τον φόβον των Ιουδαίων», γιατί οι εμφα­νίσεις του αναστημένου διδα­σκάλου τους και η εν δόξη ανά­ληψή του στους ουρανούς είχαν απομακρύνει όλους τους φόβους τους. Ούτε όμως βρίσκονται εκεί περιμένοντας τον Χριστό να εισέλ­θει, όπως τις προηγούμενες ημέ­ρες, «των θυρών κεκλεισμένων», και να τους ευλογήσει.

Βρίσκονται συγκεντρωμένοι συμ­φωνα με την υπόσχεση και την εντολή του Χριστού «ιδού εγώ απο­στέλλω την επαγγελίαν του πατρός μου εφ᾽ υμάς· υμείς δε κα­θίσατε εν τη πόλει έως ου ενδύ­σησθε δύναμιν εξ ύψους».

Αυτή η υπόσχεση του Κυρίου, λίγο πριν την ανάληψή του εκπληρώ­νεται σήμερα, με την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος. Η τε­λευ­ταία εντολή προς τους μα­θη­τες του είναι να πορευθούν για να κηρύξουν το Ευαγγέλιό του εις «πάντα τα έθνη». Η αποστολή που τους ανέθεσε είναι δύσκολη, και ο Χριστός γνωρίζει ότι τους απο­στελ­λει «ως πρόβατα εν μέσω λύκων». Είναι όμως θεία η απο­στολή που θα αναλάβουν και γι᾽ αυτό δεν τους στέλνει μόνους, δεν τους στέλνει με τις δικές τους δυ­νάμεις και ικανότητες, αλλά τους ενδύει με «δύναμιν εξ ύψους».

Και η δύναμη αυτή γίνεται αισθη­τη όχι μόνο στους μαθητές του Κυρίου, αλλά σε όλους τους παροι­κούντες την Ιερουσαλήμ. Γίνεται αισθητή ως «ήχος εκ του ουρανού, ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας». Γίνεται αισθητή ως «διαμερι­ζο­με­ναι γλώσσαι πυρός». Γίνεται αισθη­τη από όλους εκείνους, οι οποίοι «ήκουον εις έκαστος τη ιδία διαλέκτω λαλούντων αυτών». Όλοι ακούν τους μαθητές του Χρι­στού να κηρύττουν στη γλώσσα και τη διάλεκτό τους, «Πάρθοι και Μη­δοι … και οι κατοικούντες την Με­σοποταμίαν … και οι επιδημούντες Ρωμαίοι, Ιουδαίοί τε και προσή­λυ­τοι, Κρήτες και Άραβες». Κανείς δεν υπάρχει, ο οποίος μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν άκουσε το κη­ρυγμα των μαθητών στη γλώσσα του· και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία σύγχυση, καμία αναταραχή, καμία οχλαγωγία. Γιατί οι μαθητές του Χριστού δεν μιλούν με τη δική τους δύναμη, δεν μιλούν με τη δική τους γλώσσα, αλλά ενδεδυ­με­νοι την εξ ύψους δύναμη, μιλούν καθώς το Πνεύμα το άγιο «εδίδου αυτοίς αποφθέγγεσθαι».

Με την επιδημία του αγίου Πνεύ­ματος οι απόστολοι βλέπουν εκ­πλη­ρούμενη την υπόσχεση του Κυ­ρίου ότι θα τους στείλει τον Πα­ράκλητο για να τους οδηγήσει «εις πάσαν την αλήθειαν», βλέπουν όμως πραγματούμενη και την υπό­σχεσή του ότι θα τους δώσει δύνα­μη εξ ύψους για να επιτελέσουν το έργο που τους ανέθεσε. Διότι, εάν σήμερα, κατά την ημέρα της Πε­ντη­κοστής και της επιφοιτήσεως του αγίου Πνεύματος, είναι σε θέση οι αγράμματοι αλιείς να «λαλούν ετέραις γλώσσαις» και να κηρύτ­τουν τα μεγαλεία του Θεού, το γε­γονός αυτό αποτελεί την επιβε­βαίωση ότι με τη χάρη του Πανα­γίου Πνεύματος θα μπορέσουν να κηρύξουν εις πάντα τα έθνη τη σωτηρία που προσφέρει ο Χριστός διά της πίστεως στους ανθρώπους.

Αυτή τη δύναμη, που λαμβάνουν σήμερα οι απόστολοι με την επιφοίτηση του Παρακλήτου Πνεύ­ματος, ο Θεός δεν την στερεί από κανέναν. Διότι, όπως γράφει και ο εορταζόμενος σήμερα άγιος της Εκ­κλησίας μας και μέγας μυστικός θεολόγος, ο άγιος Νικόλαος ο Κα­βα­σιλας, τον οποίο τιμούμε ιδιαιτέρως στην Ιερά Μητρόπολή μας, καθώς συνεδέεται με την επαρχία μας, με τα Καβάσιλα, όπου βρισκόταν τα κτήματα της μητέρας του, το Πνεύμα το άγιο είναι το δώρο του Θεού προς τους αν­θρώπους, οι οποίοι συμφιλιώθη­καν μαζί του διά του Υιού του, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. «Ο μεν γαρ Πατήρ διήλλακται· ο δε Υιός διήλλαξε· το δε Πνεύμα το Άγιον φίλοις ήδη καταστάσι δω­ρον εγένετο».

Γι᾽αυτό και το Πανάγιο Πνεύμα που επεδήμησε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής στους μαθητές του Χριστού, δεν επέστρεψε στη συνέ­χεια στον ουρανό. Ήλθε για να μεί­νει και μένει στην Εκκλησία, για να μεταδίδεται και όσους κηρύτ­τουν, συνεχίζοντας το έργο των αποστόλων, αλλά και σε όσους πιστεύουν δι᾽ αυτών, ώστε να τους κατευθύνει και να τους ενισχύει. Διότι, όπως γράφει και πάλι ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, ο Θεός επινεύει σε όσους προσεύ­χο­νται και παρακαλούν και ζητούν το Πνεύμα το άγιο και τους το δίδει, και δεν είναι τίποτε αδύνατο για όσους τον παρακαλούν με πι­στη.

Γι᾽ αυτό ας μην παραλείπουμε και εμείς ποτέ να παρακαλούμε τον Θεό να μας δίδει το Πνεύμα το άγιο και ας ζητούμε και από τον Παρά­κλητο να σκηνώνει μέσα μας για να μας καθαίρει και να μας οδηγεί στη σωτηρία.

Με αυτό το Πνεύμα το άγιο και με αυτή τη δύναμη έφθασε στη Βέροια και ο άγιος ένδοξος απόστολος Παύλος και εκήρυξε στους Βεροιείς, τους προπάτορές μας, και επίστευσαν στο Ευαγγέλιο του Χριστού και έλαβαν τη χάρη του Παρακλήτου. Έτσι και εμείς τον τιμούμε σήμερα, στον ιερό αυτό τόπο, στο Βήμα όπου εκήρυξε, τελώντας τη θεία Λειτουργία, όπως κάθε χρόνο, με την ευκαιρία των ΚΖ´ Παυλείων και θα τελέσουμε με τη χάρη του και τον πολυαρχιερατικό Εσπερινό την ημέρα της μνήμης του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας, γιατί με το κήρυγμά του μετέδωσε και σε μας τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος που οδηγεί όλους μας στη σωτηρία.