Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης (ΦΩΤΟ)

Την Α’ Κυριακή των Νηστειών της Ορθοδοξίας 24 Μαρτίου, εορτάστηκε πανηγυρικά η εορτή της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κύμης.

Στον Μητροπολιτικό Ναό έλαβε χώρα Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντος του εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου.

Μαζί τους συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Πόγκας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Ελευθέριος Σταμπέλος, οι Αρχιμ. Αντώνιος Αγγελόπουλος, Πρόδρομος Γκέγκε, ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μπίτσικας, εφημέριο ιερού ναού Ταξιαρχών Κύμης, ο Πρεσβύτερος Δημήτριος Σκούλικας, εφημέριος του ιερού ναού και ο Διάκονος Στυλιανός Πεταχτής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νικανδρος, ο οποίος αναφέρθηκε με τον λόγο του μέσα από το περιεχόμενο του απολυτικίου της εορτής, “Την Άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμε αγαθέ”.

Εν συνεχεία ο κ. Νίκανδρος αναφέρθηκε στη Ζ Οικουμενική Σύνοδο και στη διατύπωση των δογμάτων αυτής περί των ιερών εικόνων και στο απολυτρωτικό έργο του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος επανέφερε την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, στο πρωτόκτιστο κάλλος, καταλήγοντας στον γνωστό στίχο του Ιωσήφ Βρυέννιου, “Ουκ Αρνησόμεθά σε φίλη Ορθοδοξία”.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του ιερού ναού και το ιερό μνημόσυνο των προμάχων της ορθοδόξου πίστεως.

Την εορτή τίμησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος πολλών πιστών από την Κύμη.

Τους ύμνους επίσης απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

Φωτογραφίες: Μαρία Βυζανιάρη