“Κυριακάτικα αφιερώματα” από την Μητρόπολη Σουηδίας

Νέες δράσεις αναπτύσσει η Μητρόπολη Σουηδίας, προκειμένου να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα μέλη της αλλά και να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα “προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης με πνευματικές αναζητήσεις”.

Στόχος είναι να έρθουν κοντά στην Εκκλησία αξιόλογα πρόσωπα, των οποίων η συμμετοχή στα κοινά θα εμπλουτίσει τη ζωή της Εκκλησίας με νέες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα αναφέρει:

Επισκοπική Εγκύκλιος για την καθιέρωση “Κυριακάτικων Αφιερωμάτων”

Αγαπητοί Πατέρες, μέλη και φίλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας,

Επικοινωνώ μαζί σας με την παρούσα Επισκοπική Εγκύκλιο, προκειμένου να σάς γνωρίσω ότι στα πλαίσια της ποιμαντικής μας μέριμνας, να αφουγκραστούμε τις πνευματικές αναζητήσεις και προτεραιότητες των ενοριτών μας και στα πέντε κράτη που απαρτίζουν την ιστορική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, προσκαλέσαμε τρεις νέους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να στηρίξουν νέες ποιμαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες.

Οι τομείς δράσης που ξεκινούν με την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους 2021-2022, αναφέρονται στη νεολαία, στην ιεραποστολική προσέγγιση αυτών που ενδιαφέρονται για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη  και ασφαλώς τις υπηρεσίες που προσφέρει το διαδίκτυο.

Μία, λοιπόν, από τις νέες δράσεις της Μητρόπολής μας θα είναι τα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” σε συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας μας, που ταυτόχρονα είναι και μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας.

Σκοπός αυτών των αφιερωμάτων θα είναι αφ’ ενός μεν η διατήρηση του δίαυλου επικοινωνίας με τα μέλη μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους σε διαφόρους τομείς, αφ’ ετέρου δε το άνοιγμά μας προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, με πνευματικές αναζητήσεις, έτσι ώστε να φέρουμε κοντά μας αξιόλογα πρόσωπα, των οποίων η συμμετοχή στα κοινά θα εμπλουτίσει τη ζωή της Εκκλησίας μας με νέες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Τα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” στοχεύουν στην αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν συνάνθρωποι μας στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην Εκκλησία.

Επιλέξαμε αρχικά οκτώ Κυριακές, για να τιμήσουμε, τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό, που δίνουν καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα νέα ζευγάρια που ο γάμος τους ευλογήθηκε στις ενορίες μας, τους γονείς και τους αναδόχους που ανέλαβαν την πνευματική τους ανατροφή, τους εθελοντές μας και την ιεραποστολή.

Στα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η Γιορτή της Μητέρας και του Πατέρα, η διοργάνωση ενός μονοήμερου ελληνικού φεστιβάλ κι ένα διήμερο δραστηριοτήτων για τη νεολαία.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα λάβετε ηλεκτρονικά τον κατάλογο των “Κυριακάτικων Αφιερωμάτων” και τις ημερομηνίες πραγματοποίησής τους, καλείσθε δε να αναλάβετε πρωτοβουλίες στις ενορίες σας, με τα εκκλησιαστικά σας συμβούλια και τους συνεργάτες σας, ώστε να τους πληροφορήσετε σχετικά και να καθιερώσετε τα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” σε τοπικό επίπεδο.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές για καλό Δεκαπενταύγουστο,

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Στοκχόλμη, 10 Αυγούστου 2021