Κύπρος: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Αρτέμονος στο κατεχόμενο Ορνίθι

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε, με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, η πανήγυρις του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος στο Ορνίθι της Μεσαορίας, μετά από πολλά χρόνια μη λειτουργίας του Ναού.

Το πρωί του Σαββάτου, 8 Οκτωβρίου, τελέστηκε Αγιασμός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και π. Θωμάς Κωστή, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του και των πιστών, επειδή «ζήσαμε όλοι εμπειρικά τη Βασιλεία του Θεού επί της γης. Ζήσαμε τη γέφυρα του ουρανού και της γης. Ζήσαμε τη χαρά της Αναστάσεως με τη συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια… Πολλοί βίωσαν αυτή την εμπειρία μέσα στους αιώνες κάτω από τη σκέπη αυτού του Ιερού Ναού και πολλοί άλλοι νοσταλγούσαν αυτή την ιερή στιγμή και δεν την πρόλαβαν. Σήμερα θυμόμαστε και μνημονεύουμε όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που έζησαν εδώ σε άλλες εποχές».

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Αρτέμονος και στην οργάνωση της τέλεσης του εκκλησιασμού, με τη συνεργασία και τον κόπο τους, πάντοτε με τις ευλογίες και τις υποδείξεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος ευχήθηκε όπως «βιώσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως, έτσι όπως το βίωσε ο τιμώμενος Άγιος Αρτέμονας, αλλά και ο Άγιος Πολυχρόνιος και οι Όσιοι Ανδρόνικος και Αθανασία, με ταπείνωση και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Τέλος, υπενθύμισε στο εκκλησίασμα τον παύλειο λόγο και τους προέτρεψε ‘τὴν καλὴν παραθήκην φύλαξον διὰ Πνεύματος ῾Αγίου τοῦ ἐνοικοῦντος ἐν ἡμῖν’ (Β΄ Τιμ. α΄ 14)»

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκαν Δέηση, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα. Κατόπιν έγινε σεμνή λιτανεία της εικόνας του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος πέριξ του Ιερού Ναού και όλοι πέρασαν κάτω από αυτή, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του.

Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

«Ιερομαρτύρων θείος πυρσός, της Εκκλησίας λαμπρότης, του Ευαγγελίου η εκπλήρωσις· αυτός έργω του Σωτήρος το ποτήριον έπιες, το σώμα σου παραδούς τοις βασάνοις ως άμωμος, και τέλειον ιερείον αυτό εσφαγιάσθης· αι των αιμάτων σου χύσεις, σε διαδήματι κατεκόσμησαν, τους τε Ασωμάτους εξέπληξαν, του Χριστού Ιερομάρτυς Αρτέμων· ον απαύστως πρέσβευε, υπέρ των ψυχών ημών» (Ιδιόμελον Όρθρου. Ήχος πλ. β΄).

Αινούμε και δοξολογούμε τον Κύριο της Δόξης, το Μεγάλο Αρχιερέα Χριστό, τον Υιό και Λόγο του Θεού και Υιό της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μάς χάρισε απλόχερα τη σημερινή ευλογία της συνάξεως κύκλω του Ιερού Θυσιαστηρίου στον κάμπο της Μεσαορίας με τα σπουδαία και μεγάλη μνημεία της Πίστεως και της Ιεράς Παρακαταθήκης μας ως πυρσοί οικουμενικής χαράς και αγαλλιάσεως που αγκαλιάζει τον κάθε άνθρωπο.

«… του Χριστού Ιερομάρτυς Αρτέμων· ον απαύστως πρέσβευε, υπέρ των ψυχών ημών».

Και ο Απόστολος των Εθνών μάς προέτρεψε στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα: «την καλήν παραθήκην φύλαξον διά Πνεύματος Αγίου του ενοικούντος εν ημίν» (Β΄ Τιμ. α΄ 14).

Ζήσαμε σήμερα εμπειρικά τη βασιλεία του Θεού επί της γης. Ζήσαμε τη γέφυρα ουρανού και γης.

Ζήσαμε σήμερα τη χαρά της Αναστάσεως με τη συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια.

Ζήσαμε σήμερα τη χαρά του Παραδείσου επί της γης. Πολλοί βίωσαν μέσα στους αιώνες κάτω από τη σκέπη αυτού του Ιερού Ναού και πολλοί άλλοι νοσταλγούσαν αυτή την ιερή στιγμή και δεν την πρόλαβαν.

Σήμερα, θυμόμαστε και μνημονεύουμε όλους εκείνους, κληρικούς και λαϊκούς, που έζησαν εδώ σε άλλες εποχές. Μνημονεύουμε όλους εκείνους όπου γης ζούνε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Ένας Άγιος άνθρωπος που μάς διδάσκει αυτή την σταυραναστάσιμη πορεία και προοπτική είναι ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ιερομάρτυρας Αρτέμονας, ο οποίος με τη ζωή, τους αγώνες και το μαρτύριο του αναδείχθηκε «Ιερομαρτύρων θείος πυρσός, της Εκκλησίας λαμπρότης, του Ευαγγελίου η εκπλήρωσις· αυτός έργω του Σωτήρος το ποτήριον έπιε, το σώμα σου παραδούς τοις βασάνοις ως άμωμος, και τέλειον ιερείον αυτό εσφαγιάσθη· …». Ο Ιησούς Χριστός στο ιερό Ευαγγέλιο σήμερα μας θυμίζει με ρεαλισμό αυτή την πραγματικότητα «επί τη πωρώσει της καρδίας αυτών» (Μάρκ. γ΄ 5).

Από της θέσεως αυτής, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Αρτέμονα, όπου ευρισκόμαστε εδώ σήμερα και να πανηγυρίζουμε τη μνήμη του. Πρωτίστως, τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας.

Και για να φθάσουμε σε αυτή την ανεκλάλητη χαρά, να ανοίξει ο Ναός και να τελείται Θεία Λειτουργία είναι ένα γεγονός για το οποίο εργάστηκαν πολλοί, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ να έχουμε τα απαραίτητα και αναγκαία για την τέλεση της πανηγύρεως.

Αυτό που ζούμε είναι ένα θαύμα, «της Εκκλησίας λαμπρότης». Ας το φυλάξουμε εντός μας, όπως επιτάσσει ο Απόστολος Παύλος και ο Ιερομάρτυρας Αρτέμονας με τήρηση στη ζωή του με ταπείνωση και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, «την καλήν παραθήκην φύλαξον διά Πνεύματος Αγίου του ενοικούντος εν ημίν» (Β΄ Τιμ. α΄ 14).