ΚΘ’ Παύλεια: Με επιτυχία η εκδήλωση «Αλεξανδρινά αποτυπώματα στον Άθωνα» στη Νάουσα

Την Κυριακή 18 Ιουνίου το πρωί στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Αλεξανδρινά αποτυπώματα στον Άθωνα», την οποία συνδιοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη με την Ενωμένη Ρωμιοσύνη στο πλαίσιο των «ΚΘ’ Παυλείων».

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο κ. Βασίλειος Φερλαχίδης εκ μέρους της Ενωμένης Ρωμιοσύνης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πολιός Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία και παρουσιάζοντας εποπτικό υλικό σχετικό με το έργο και την τιμή του στο όρος του Άθωνα.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσέφερε τα αναμνηστικά των «ΚΘ’ Παυλείων», ενώ κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Ανάμεσα στις κορυφαίες προσω­πι­κότητες του κόσμου συγκαταλέ­γεται και ο μέγας Μακεδόνας βασι­λιάς και στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος. Στα 33 χρόνια της ζωής του κατόρθωσε όχι μόνο να αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά του στον κόσμο αλλά και να δημιουρ­γήσει τις προϋποθέσεις για τις εξε­λίξεις που ακολούθησαν στους επό­μενους αιώνες και διευκόλυ­ναν τη διάδοση του Ευαγγελίου.

Η Ημαθία έχει την τιμή και το προνόμιο να αποτελεί τον γενέ­θλιο τόπο του Μεγάλου Αλεξάν­δρου, καθώς ο Αλέξανδρος όχι μόνο γεννήθηκε εδώ, αλλά και ανατράφηκε στο ανάκτορο των Αιγών, στη Βεργίνα, και σπούδασε στη Μίεζα, στη Σχολή του Αριστο­τέλη, και από εδώ ξεκίνησε για να ενώσει τους Έλληνες και να μετα­φέρει τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους στα πέρατα του κόσμου.

Γι’ αυτό, καθώς το 2023 έχει μία αντιστοιχία με το έτος του θανά­του του μεγάλου Μακεδόνα στρα­τη­λάτου, το 323 προ Χριστού, θελή­σαμε να τιμήσουμε την προσ­φορά του στη Μακεδονία μας αλλά και στη διάδοση του χριστιανισμού στον κόσμο, αφιερώνοντας και στη δική του προσφορά τα φετινά ΚΘ´ Παύλεια.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των πολιτι­στικών εκδηλώσεων των φετινών Παυλείων, εντάξαμε και τη σημε­ρινή εκδήλωση που πραγματο­ποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο Ενωμένη Ρωμιοσύνη στο Μη­τρο­πολιτικό Κέντρο Πολιτι­σμού «Παντάνασσα» και έχει ως θέμα «Αλεξανδρινές απεικονίσεις στον Άθωνα».

Στον Βίο του Μεγάλου Αλεξάν­δρου ο Πλούταρχος γράφει πως ο σπουδαίος αρχιτέκτονας της επο­χης, ο Στασικράτης, γνωστός από άλλες πηγές και ως Δεινοκράτης, βλέποντας τον Άθωνα θέλησε να σμιλεύσει το βουνό με τέτοιον τρόπο ώστε να παρουσιάζει τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο αριστερό του χέρι θα κρατούσε μία πολυάνθρωπη πόλη και στο δεξιό του ένα ποταμό, τα νερά του οποίου θα έρρεαν προς τη θάλασ­σα. Με το έργο αυτό θα έμενε η μορφή του κορυφαίου στρατηλά­του στους αιώνες και θα ήταν ορατή από όλους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος όμως θεώ­ρησε κάτι τέτοιο ύβρη, αλαζονεία, και δεν επέτρεψε στον καλλιτέχνη να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, δείχνοντας ότι είχε ενστερνισθεί τα διδάγματα του Αριστοτέλη για τη ματαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων.

Και δεν είναι ίσως συμπωματικό ότι σε Μονές του Αγίου Όρους και αλλού απεικονίζεται ο Αριστοτέλης μαζί με άλλους Έλληνες φιλοσόφους που είχαν προαναγγείλει την έλευση του Μεσσίου, αλλά και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, κα­θως και η γνωστή ιστορία του αββά Σισώη, ο οποίος κάποτε βρέθηκε στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάν­δρου και απεικονίζεται ενώ­πιόν του να ατενίζει τον άψυχο σκελετό του και να εντρυ­φα στη φθαρτό­τητα των εγκο­σμίων και στην κοινή κατά­ληξη όλων των ανθρώ­πων, ανε­ξαρ­τητα από αυτό που ήταν στη ζωή τους.

Για όλα αυτά αλλά και για πολλά άλλα θα έχουμε τη χαρά να ακού­σουμε σήμερα τον σεβαστό Γέρο­ντα Μάξιμο Ιβηρίτη, λόγιο και πολυγραφώτατο συγγραφέα, ο οποίος θα μας μιλήσει για τις Αλεξανδρινές απεικονίσεις στον Άθωνα, ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί και σε πρόσφατο έργο του.

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως από καρδίας και τον παρακαλώ να έλθει στο βήμα και να μας παρουσιάσει όλες αυτές τις Αλεξανδρινές αποτυπώσεις στο Άγιο Όρος.