Κρίσιμη συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιών της Ουκρανίας και της Ρωσίας με πρωτοβουλία του ΠΣΕ

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρωσίας στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, θα συναντηθούν εκπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Rev. Prof. Dr. Ioan Saucă, θα είναι παρών στη συνάντηση.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ανήκει στο ΠΣΕ, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ύστερα μάλιστα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι πρωτοπόρος στη διαμεσολάβηση για συμφιλίωση και επίλυση διχασμών και συγκρούσεων, καθώς προηγείται ακόμη και των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση αυτή του ΠΣΕ και της ηγεσίας του, είναι παρόμοια με τις πρωτοβουλίες που έλαβε για τη Νότια Αφρική, την Αμερική και την πτώση του τείχους του Βερολίνου, και για ό,τι κάνει ακόμη και σήμερα για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Καρλσρούη βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγιφ Ευστράτιος Ζόρια με αντιπροσωπεία 10 περίπου ατόμων, ενώ η αποστολή της Εκκλησίας της Ρωσίας μετρά περίπου 20 άτομα.