«ΚΗ’ Παύλεια»: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση «Με τα μάτια του Μικρασιάτη δημιουργού»

Το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βέροια, στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων, η αφηγηματική και μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Με τα μάτια του Μικρασιάτη δημιουργού», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, ο οποίος φέτος συμμετέχει ενεργά στα «ΚΗ´ Παύλεια» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Στην αρχή ο Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας προλόγισε την εκδήλωση και κάλεσε τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας κ. Αναστασία Παυλίδου, να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι στην ιστορία του Μικρασιατικού Πολιτισμού από την περίοδο της άνθησής του μέχρι και τις δύσκολες ημέρες του ξεριζωμού και της εγκατάστασης στη μητέρα Ελλάδα. Μέσα από τις αφηγήσεις των κλασικών Μικρασιατών λογοτεχνών φωτίστηκαν ιστορικές στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία, καθώς και προσωπικά βιώματα και οικογενειακές ιστορίες των προσφύγων.

Την ευθύνη και τον συντονισμό της παράστασης ανέλαβε ο κ. Φώτιος Πανανόπουλος, ενώ τη χορωδία διηύθυνε ο κ. Ιορδάνης Κουτσιμανής.

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Τα ΚΗ´ Παύλεια, όπως έχουμε επα­νειλημμένα πει, είναι αφιερω­μένα εκτός από τον ουρανοβάμονα απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους πα­τέρες και τις μητέρες μας από τις αλη­σμόνητες πατρίδες, τέκνα, πολ­λοί από αυτούς, πνευματικά του μεγάλου αποστόλου Παύλου, που πριν έρθει στη Μακεδονία, ανταποκρινόμενος στο θέλημα του Θεού και στην πρόσκληση του νεα­ρού Μακεδόνα που είδε σε όραμα στην Τρωάδα, είχε ιδρύσει και στη­ρίξει πολλές Εκκλησίες στη Μικρά Ασία με την παρουσία του και το κήρυγμά του.

Τιμούμε απόψε τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, που στη μακραίωνη διαδρομή του δημιούργησε έναν υπέροχο πολιτισμό, καλλιεργώ­ντας με ζήλο και έμπνευση όλες τις τέχνες και σε όλες τις εποχές.

Δεν είναι μόνο τα περίφημα αρχι­τεκτο­νή­ματα που δημιούργη­σαν οι Έλληνες στην αρχαιότητα και θαυμάζουν μέχρι σήμερα επισκέ­πτες σε όλο τον κόσμο, ούτε μόνο τα βυζαντινά μοναστήρια που εν­τυ­πωσιάζουν ακόμη και τα ερεί­πιά τους. Είναι και ο πολιτισμός που δημιούργησαν τα νεώτερα χρο­­νια, ο υλικός και ο άυλος πολι­τι­σμός, η μουσική, η ποίηση, η λογο­τεχνία, οι παραδόσεις, η αρχο­ντιά που απέπνεε η ζωή τους, τα σπίτια τους, όλη η ανατροφή τους.

Είναι όλα αυτά που περιγράφο­νται από τους λογοτέχνες και τους ποιητές μας, όλα αυτά που εκφρά­ζουν οι χοροί και τα τραγούδια, οι ιστορίες και οι αφηγήσεις, που συγκι­νούν όλους όσοι τις ακούν ή τις διαβάζουν. Όλα εκείνα που κανείς δεν μπορεί να τα δει ή να τα ακούσει, χωρίς να συγκινηθεί, χω­ρίς να δακρύσει, χωρίς να κλείσει τα μάτια και να ταξιδεύσει στις αλησμόνητες πατρίδες, στη γη της Μικρασίας με τα μάτια του Μικρα­σιάτη δημιουργού.

Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και εμείς στην απο­ψινή αφηγηματική και μουσι­κο­χορευτική παράσταση με τίτλο: «Με τα μάτια του Μικρασιάτη δη­μιουργού» που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας, για να θυμηθούμε και να τιμή­σου­με και εμείς και με τον τρόπο αυτό τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, τους πατέρες και τις μητέρες μας, τους προγόνους μας, τη γη την αγιοτόκο της Μικράς Ασίας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαρι­στή­σω από καρδίας το Διοικητικό Συμ­βούλιο του Συλλόγου Μικρα­σια­τών Ημαθίας και την πρόεδρό του, για την πρωτοβουλία τους και τη συνερ­γασία, αλλά και να ευχαρι­στήσω και να συγχαρώ όλους τους συντε­λε­στές της αποψινής παρα­στά­σεως.

Ας την απολαύσουμε και ας τους απολαύσουμε!”