Κι όμως υπάρχει μια σχολή για γονείς

Οι πέντε συναντήσεις (οι τέσσερις διαδικτυακές και η μία δια ζώσης» ξεκινούν στις 19/1 στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».

Μέχρι 16/1 οι δηλώσεις συμμετοχής

Η ευαισθητοποίηση των γονέων, η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου, η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συναισθηματικής σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών και η καλλιέργεια κουλτούρας θετικής διαχείρισης είναι κάποια από τα οφέλη που παρέχει στους συμμετέχοντες η Σχολή Γονέων του Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».

Ο δεύτερος κύκλος της Διαδικτυακής Σχολής Γονέων του Προγράμματος αρχίζει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, όπου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις -μία κάθε εβδομάδα μέσω ΖΟΟΜ- και μία δια ζώσης στο τέλος του κύκλου.

«”Γονείς είμαστε, λάθη κάνουμε, δεν υπάρχει δα και σχολή γονέων!”. Πόσες φορές ακούσαμε αυτή τη φράση από τους γονείς μας και πόσες άραγε θα την πούμε εμείς στα δικά μας παιδιά; Κι όμως υπάρχει» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας», η οποία ιδρύθηκε από την Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος της Αρχιεπισκοπής, αλλά είναι καρπός της συνεργασίας με την Μητρόπολη Ιλίου, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, και την Ελληνική Αστυνομία.

Οπως σημειώνει, γενικότερα η Διαδικτυακή Σχολή Γονέων περιέχει εξειδικευμένα προγράμματα, απευθυνόμενα σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, αλλά και σε μελλοντικούς γονείς, αναλόγως το πρόγραμμα. Αναφορικά με το όριο της ηλικίας των παιδιών ο π. Αντώνιος τονίζει: «Ο εν λόγω διαδικτυακός κύκλος απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες παιδιών ηλικίας 7-12 ετών» και εξηγεί: «Παρακολουθούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά γονείς παιδιών συγκεκριμένης ηλικίας. Αυτό παρέχει μία ενότητα στην ομάδα με ένα κοινό ενδιαφέρον, ώστε να μην μονοπωλείται από μία υποομάδα που συνδέεται με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα παιδιού. Άλλωστε, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με τα οποία θα ασχοληθούν οι έμπειροι εισηγητές».

ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Οπως λέει: «Θέλουμε να δούμε πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς τα παιδιά αυτής της ηλικίας, που υπάρχει περισσότερη συζήτηση, περισσότερα ενδιαφέροντα. Οι γονείς δεν τα γνωρίζουν όλα. Χρειάζεται να έχουν ψυχραιμία, ώστε να αντιμετωπίσουν τα καινούργια θέματα που θέτουν τα παιδιά». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι πολλές ενορίες, καθώς και πολλές μητροπόλεις διοργανώνουν σχολές γονέων, αφού η Εκκλησία νοιάζεται για την οικογένεια. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς» τονίζει ο π. Αντώνιος και συμπληρώνει: «έχουμε την αίσθηση, την αυξημένη βεβαιότητα ότι μπορεί να «ανοίξει» ένα παράθυρο στον αγώνα που κάνουν οι γονείς, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Όσο περισσότερο έχουμε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τον ρόλο τους, που αντιλαμβάνονται ότι δεν εξαρτάται η φήμη τους από ετερογενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ‘τι θα πει ο κόσμος’ τόσο το καλύτερο για όλους».

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί της δράσης είναι η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου, η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής συναισθηματικής σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών, η καλλιέργεια κουλτούρας θετικής διαχείρισης, σεβασμού, εμπιστοσύνης και άνευ όρων αποδοχής, «στοιχεία τα οποία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την εξάλειψη της αναπαραγωγής στερεοτύπων» όπως τονίζει ο π. Αντώνιος.

Στο Πρόγραμμα του Β’ κύκλου Γενικός Συντονιστής είναι ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης και εισηγητές η Ψυχολόγος κ. Ηρώ Στούμπου, η Κοινωνική Λειτουργός κ. Δήμητρα Αντωνοπούλου και οι Εκπαιδευτικοί κ. Χρυσάνθη Σοφιανοπούλου και κ. Φιλίππα Τουμπακάρη. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου θα αναπτυχθεί το θέμα: Οι σχέσεις του ζευγαριού – Ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού. Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εισήγηση: Αγάπη για το παιδί, αλλά πώς πρέπει να εκδηλωθεί; Τι δεν είναι αγάπη; – Πώς δημιουργούνται συναισθήματα μειονεκτικότητας;. Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου: Το σχολικό περιβάλλον ως μέσο κοινωνικοποίησης – Εκκλησιαστική αγωγή του παιδιού και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου η εισήγηση με θέμα: Οριοθέτηση στη συμπεριφορά των παιδιών – Πειθαρχία.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«Η θεματολογία σε όλους τους κύκλους είναι αντίστοιχη. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όσοι παρακολούθησαν προηγούμενους κύκλους δε θα μάθουν κάτι καινούργιο σε επόμενους» αναφέρει ο π. Αντώνιος και κάνει γνωστό ότι η συμμετοχή σε κάθε κύκλο σεμιναρίων είναι δεσμευτική.

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η συμπλήρωση της Δήλωσης Συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, η οποία κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οπως αποκαλύπτει ο π. Αντώνιος στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» οι ανησυχίες των γονιών αφορούν κυρίως στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο, ενώ οι γονείς παιδιών μικρότερων ηλικιών ενδιαφέρονται για το πώς μπορούν να είναι περισσότερο γλυκείς και να μάθουν στα παιδιά να κάνουν τα πρώτα βήματα στη ζωή τους με ασφάλεια. Παράλληλα, όλοι οι γονείς ανησυχούν για τις σχέσεις των παιδιών, καθώς και για τη χρήση του διαδικτύου. Καταληκτικά, ο π. Αντώνιος υπογραμμίζει ότι όλα αυτά τα προγράμματα συμβάλλουν στον βαθύτερο στόχο του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας», δηλαδή στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Εντούτοις τα αποτελέσματα δε μπορούν να φανούν άμεσα. Άλλωστε, πρόληψη είναι η ευαισθητοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: e-mail: protovoulia21@gmail.com, Τηλ. 210 2019922 ή στον ιστότοπο: protovoulia.neotita.gr

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”