Καθηγητής του ΑΠΘ: “Πολύ επικίνδυνο” να λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουτάλι

Ως κάτι ‘πολύ επικίνδυνο” χαρακτήρισε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το να λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουτάλι.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το thesstoday.gr, το συνέκρινε με τον ασπασμό των εικόνων, τονίζοντας πως “το να φιλάνε οι άνθρωποι με κατεβασμένη μάσκα την ίδια εικόνα, δεδομένου ότι η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, είναι κάτι λιγότερο σημαντικό, το πιο σημαντικό είναι το θέμα της μετάληψης.

Εκεί έρχονται όλοι σε επαφή με το ίδιο κουτάλι, και η πιθανότητα κάποιος να κολλήσει εάν υπάρχει φορέας, είναι εξίσου σημαντική και εύκολη».

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, και αναφερόμενος στο αλκοολικό διάλυμα (κρασί), δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η άμεση δραστικότητα του ιού, χωρίς όμως να αναφέρεται πως δεν γίνεται να μεταδοθεί. «Από την άλλη μεριά, στην φάση που είμαστε, εάν μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να γίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι αυξημένη, οπότε θα πρέπει να προσέχουμε τι κάνουμε.

Υποθετικά εάν αποφασίσω εγώ να πάω -νιώθοντας την ανάγκη της πίστης- να μεταλάβω, μετά θα γυρνούσα σπίτι και θα ήμουν 7-10 ημέρες με μάσκα.

Θα προσπαθούσα να προφυλάξω εγώ τους γύρω μου, από μία δικιά μου επιλογή, η οποία είναι σεβαστή, αλλά χωρίς να επηρεάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ελεύθεροι είμαστε να επιλέγουμε τι θα κάνουμε, αλλά όχι να κινδυνεύουν οι υπόλοιποι εξαιτίας μας.