Κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος τον Οκτώβριο

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος διοργάνωσε και φέτος κατασκηνωτικό τριήμερο των Κατηχητικών Σχολείων (10 – 12 Οκτωβρίου 2023) για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 10 μέχρι 12 ετών. Η διοργάνωση της κατασκηνώσεως αυτής θεμελιώθηκε στην επιτυχία των κατασκηνώσεων των περασμένων ετών και συγκέντρωσε παιδιά απ’ όλη την Αδελαΐδα.

Η επιτυχία των κατασκηνώσεων των περασμένων ετών, δοθέντος ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σ’ αυτές μεγάλωσαν, δημιούργησε την ανάγκη διοργανώσεως κι άλλης κατασκηνώσεως για παιδιά ηλικίας από 13 μέχρι 17 ετών, ώστε η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια να ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να συνεχίσουν και φέτος και τα επόμενα χρόνια τη συμμετοχή τους στις κατασκηνώσεις. Καθώς δεν υπήρχε στην Αδελαΐδα προηγούμενη εμπειρία διοργανώσεως κατασκηνώσεων για παιδιά αυτής της ηλικίας, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ζήτησαν τη βοήθεια των ομολόγων τους από την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική Ένωση στο Σύδνεϋ, οι οποίοι έχουν εμπειρία δεκαετιών στη διοργάνωση κατασκηνώσεων για πολλές διαφορετικές ηλικίες, τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων. Με μεγάλη προθυμία η Ένωση, όχι μόνο παρείχε βοήθεια στο οργανωτικό κομμάτι, αλλ’ επίσης αρκετοί από τους εθελοντές ομαδάρχες της, με επικεφαλής την εμπειρότατη κ. Κατερίνα Σταυροπούλου, έλαβαν μέρος στα δυο κατασκηνωτικά τριήμερα, που για πρώτη φορά διοργανώθηκαν στην Αδελαΐδα για τις προαναφερθείσες ηλικίες. Η κατασκήνωση των αγοριών έγινε από 14 μέχρι 16 Ιουλίου, και των κοριτσιών από 10 μέχρι 12 Οκτωβρίου. Και οι τρείς κατασκηνώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια πανέμορφη τοποθεσία στους γραφικούς λόφους ανατολικά της Αδελαΐδος. Στις δυο κατασκηνώσεις που διοργανώθηκαν τις ίδιες ημερομηνίες, υπήρχαν ξεχωριστές ώρες γευμάτων, ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Σε κάθε μια από τις κατασκηνώσεις συμμετείχαν περίπου 20 με 30 παιδιά.

Το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων περιελάβανε, σε υγιή ισορροπία, παιγνίδια και δραστηριότητες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ελεύθερο χρόνο, και βιβλική μελέτη. Οι κατασκηνωτές των δυο κατασκηνώσεων που διοργανώθηκαν μαζί, οι μεν των ηλικιών από 10 μέχρι 12 ετών (αγόρια και κορίτσια) συζήτησαν και διδάχθηκαν για τον βίο του Αγίου Σεβαστιανού και της Αγίας Κυριακής, ενώ το θέμα για τα κορίτσια των ηλικιών από 13 μέχρι 17 ετών ήταν οι αρετές της ταπεινώσεως και της υπακοής. Τα αγόρια και κορίτσια των μικρότερων ηλικιών είχαν την ευλογία να δεχθούν την επίσκεψη και τις πατρικές νουθεσίες του πατρός Μιχαήλ Ψαρομμάτη.

Το πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, βοηθούμενος από τον Διάκονο π. Ιωάννη Σαριδάκη. Ο Επίσκοπος μίλησε στα παιδιά για την σημασία της διατήρησης της αγνότητας της νεανικής ηλικίας, τονίζοντας το γεγονός ότι οι συνήθειες, που αποκτούμε στην παιδική και νεανική μας ηλικία, μάς ακολουθούν στην ενήλικη ζωή μας, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τις ξεφορτωθούμε και ν’ αλλάξουμε. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ισχυρές πνευματικές ρίζες σ’ αυτή την ηλικία της νιότης, για να μας στηρίξουν πνευματικά στην ζωή μας ως ενήλικες.

Μετά το πρωινό, που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, οι κατασκηνωτές μάζεψαν τα πράγματά τους κι ετοιμάστηκαν για το ταξίδι της επιστροφής στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, στο πνευματικό κέντρο της οποίας παρουσίασαν στους γονείς τους μερικές από τις παραστάσεις που είχαν προετοιμάσει στη διάρκεια της κατασκηνώσεως.

Είναι βέβαιο ότι η εμπειρία της διοργανώσεως φέτος των τριών κατασκηνώσεων δίδαξε πολλά στην οργανωτική επιτροπή για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των κατασκηνώσεων στο μέλλον. Η εξ ανάγκης σύγχρονη διοργάνωση των δυο από τις κατασκηνώσεις είχε θετικά και λίγα αρνητικά σημεία, αμφότερα των οποίων θα λειτουργήσουν ως οδηγός για τις μελλοντικές κατασκηνώσεις. Συνολικά, και οι τρείς κατασκηνώσεις υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς, με τα παιδιά να περνούν υπέροχα και ν’ ανυπομονούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές τα επόμενα χρόνια. Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη ελπίδα ότι μερικά από τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς «αποφοιτούν» από τα εφηβικά κατασκηνωτικά προγράμματα, θα ωριμάσουν και θα γίνουν οι ομαδάρχες των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος στο – όχι πολύ μακρινό – μέλλον.