Κατανυκτικός Εσπερινός στην Μητρόπολη Κισάμου

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, συνευχομένων των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Δυτικής Κισάμου ως και εξ΄ άλλων Αρχιερατικών Περιφερειών και πυκνού εκκλησιάσματος.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αρχιμανδρίτου κ. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Βοιωτίας, με θέμα: «Η επιμέλεια της συνειδήσεως στην εν Χριστώ ζωή». Ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο δια την κανονική άδεια ελεύσεως του ομιλητού και καλωσόρισε, με λόγους θερμούς, τον εκλεκτό ομιλητή. «Κυριακή Ορθοδοξίας σήμερα και η Αγία μας Εκκλησία ανυψώνει τις ιερές Εικόνες διακηρύσσοντας ότι ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού.

Η θηριωδία γενοκτονίας του αδελφού Ουκρανικού λαού που ζούμε στις μέρες μας και η αδυναμία του λοιπού κόσμου να σταματήσει αυτή την τραγωδία που όλοι καταδικάζουμε, δηλωτικό του πως τιμάται το ανθρώπινο πρόσωπο από τις πάσης φύσεως εξουσίες που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου, θλίβει και συνθλίβει, θέτοντας όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας», κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθως ο ομιλητής ανέπτυξε το θέμα του ο οποίος, με λόγο απλό, κατανοητό, και με αναφορά και παραδείγματα από τους Πατέρες της Εκκλησίας ως και τους Οσίος Πορφύριο και Παίσιο μίλησε για την «καρδιά ως τόπο συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό». «Η καρδιά είναι το πνευματικό κέντρο που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος την επίσκεψη του Θεού.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι ευκαιρία αναζωογόνησης της καρδιάς και του πόθου μας συνάντησης με τον Θεό. Αναζήτησις της βαθείας καρδίας. Υπάρχει άραγε ο βαθύς αυτός πόθος συνάντησις με τον Χριστό; Πώς; Να ακούμε την φωνή της συνειδήσεως μας, παραγγέλλει ο Όσιος Παίσιος. Η εξέταση της συνειδήσεως είναι ο τρόπος. Η σωστή συνείδηση πληροφορεί τον άνθρωπο σωστά. Το ψεύτικο (λανθασμένη συνείδηση) δεν αναπαύει. Η μεγαλύτερη κόλαση για τον άνθρωπο είναι το κάψιμο της συνειδήσεως», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο δια την πρόσκληση, μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου.

Ευχαριστώντας το πυκνό εκκλησίασμα τον ομιλητή δια την πλούσια πνευματική ωφέλεια του λόγου του, προσέφερε σε όλους εικόνες της Παναγίας της Βηματαρίσσης (με μαγνήτη προς ευλογία και χρήση), εκ του πιστού αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου που φυλάσσεται στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.