Καταγγελία της Association of Religion Experts για εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας σε περιοχή του Πατριαρχείου Γεωργίας

© aore.ge

Για εισπήδηση σε ξένη κανονική δικαιοδοσία κατηγορείται το Πατριαρχείο Μόσχας στην περιοχή που υπάγεται στη Γεωργιανή Εκκλησία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η οργάνωση Association of Religion Experts (https://aore.ge/) εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσαν λειτουργία σε περιοχή που υπάγεται στην Εκκλησία της Γεωργίας και έχει καταληφθεί παράνομα από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη Δυτική Γεωργία το 2008.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ρώσοι δεν αρκέστηκαν στο να αυτονομήσουν παράνομα τις γεωργιανές περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά πραγματοποιούν σταδιακά και εκκλησιαστική εισβολή. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Όπως έγινε γνωστό στις 7 Ιανουαρίου 2021, προβαίνοντας σε σημαντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας, στο Τσχινβάλι που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία (ναός Αγίας Τριάδας), που βρίσκεται υπό την κανονική δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τελέστηκε λειτουργία (σ.σ. από εκπροσώπους του Βλαντικαβκάζ).

Η Ρωσική Εκκλησία πολλάκις και αναίσχυντα ανακατευόταν στην κανονική δικαιοδοσία της Γεωργιανής Αποστολικής Εκκλησίας, γεγονός που θεωρούμε ανεπίτρεπτο.

Καλούμε το Πατριαρχείο της Γεωργίας και τον Μητροπολίτη Νικόζης και Τσχινβάλι Ησαΐα (Τσαντούρια) επειγόντως να αντιδράσει στο περιστατικό και να στείλει δημόσια νότα διαμαρτυρίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Καλούμε τους ηγέτες των Ορθόδοξων Εκκλησιών να αξιολογήσουν τις αντι-κανονικές ενέργειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε σχέση με την Γεωργιανή Αποστολική Εκκλησία.”

Aυτή είναι η ανακοίνωση στα αγγλικά:

Statement by the Association of Religious Experts