Εναντίον της εξωσωματικής γονιμοποίησης εκφράστηκε η ρωσική εκκλησία

Εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας ζήτησε να εξαιρεθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση από το σύστημα υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης της Μόσχας ενώ δήλωσε ότι η επανεκτίμηση των θέσεων της εκκλησίας σε αυτό το ζήτημα είναι πρόωρη.

“Ελπίζω ότι το κράτος εν τέλει θα αφαιρέσει την εξωσωματική γονιμοποίηση από την χρηματοδότηση μέσω της υποχρεωτικής ιατρικής ασφάλισης και η εξωσωματική γονιμοποίηση θα σταματήσει να είναι το μέσον που χρησιμοποιείται αντί της θεραπείας για τη γονιμότητα”, είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο επικεφαλής της πατριαρχικής επιτροπής για ζητήματα οικογένειας, ιερέας Φέντορ Λουκιάνοβ.

Αιτιολογώντας την άποψή του, ο ιερέας δήλωσε ότι μόλις το 7% των προσπαθειών εξωσωματικής επιτυγχάνουν, ενώ την ίδια στιγμή “το 93% των περιπτώσεων εμβρύων πεθαίνουν”. Ακόμα είπε πως όταν η διαδικασία επιτυγχάνει, ορισμένα από τα γονιμοποιημένα ωάρια καταψύχονται και πως “σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 20 τέτοια ‘κατεψυγμένα παιδιά’ και η περαιτέρω μοίρα τους είναι άγνωστη”.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ισχυριζόμενος ότι πολλά από τα παιδιά που γεννιούνται έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, γεγονός για το οποίο -όπως είπε- συχνά δεν μιλάνε οι γονείς τους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αμβλώσεις λέγοντας ότι εδώ και καιρό η Εκκλησία ζητάει να αφαιρεθούν από το ίδιο πρόγραμμα κρατικής ασφάλισης. Συνδύασε δε τις αμβλώσεις με την εξωσωματική λέγοντας:

“Βλέπουμε απολύτως καθαρή προσπάθεια να διατηρηθεί αυτός ο τρομακτικός αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας. Γιατί; Αφού η άμβλωση είναι η αιτία της στειρότητας και ο στείρος άνθρωπος είναι πελάτης της εξωσωματικής γονιμοποίησης”.