Καστορίας και Άρτης υποδέχτηκαν λαμπρά την Κάρα του Αγίου Καλλίνικου (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα υποδέχθηκε το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, η πόλη της Καστοριάς την Τιμία και Αγία Κάρα, ενός εκ των νεωτέρων προστατών Αγίων της πόλης, Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Θαυματουργού.

Ο νεοφανής Άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, συνδέεται στενά με την Καστοριά, αφού εδώ υπηρέτησε ως στρατιώτης, εκκλησιαζόταν και ομιλούσε στον κεντρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς και κατηχούσε τους νέους.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες Καστοριανών, τότε νέων παιδιών, που ενθυμούνται τον νεαρό Δημήτριο (βαπτιστικό όνομα του Αγ. Καλλινίκου), να τους ομιλεί κατά την Θεία Λειτουργία από τον άμβωνα του Ιερού Ναού και να τους σαγηνεύει με το χάρισμα του λόγου.

Έτσι η Καστοριά σήμερα και ιδιαίτερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, υποδέχθηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια τον Άγιο Καλλίνικο όχι ως νεαρό στρατιώτη αλλά ως ένδοξο Άγιο Επίσκοπο της Εκκλησίας μας.

Παράλληλα η Ενορία του Αγίου Γεωργίου, τιμά την ιερά μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, ο οποίος σύμφωνα με τον βιογράφο του, Άγιο Φιλόθεο τον Κόκκινο, τιμήθηκε πρώτα στην Καστοριά και αγιογραφήθηκε πριν ακόμα από την επίσημη αγιοκατάταξή του. Οι πρώτες αγιογραφίες του Αγίου σώζονται μέχρι σήμερα, στα Παρεκκλήσια της Καστοριάς και της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Η μεγαλοπρεπής υποδοχή και ο Εσπερινός

Η λαμπρή υποδοχή της αγίας Κάρας, έγινε πλησίον του Ιερού Ναού, στην πλατεία Χριστοπούλου. Εκεί την υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Καστορίας κ. Καλλίνικος, πλειάδα ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Καστορίας, οι ιεροψάλτες και οι ιερόπαιδες, η Φιλαρμονική Μουσική του Δήμου Καστοριάς, μαθητές Σχολείων με τις Ελληνικές Σημαίες, άγημα μελών του Συλλόγου «Μύηση», οι άρχοντες και ο λαός.

Το Ιερό Λείψανο κόμισε από την Έδεσσα στην Καστοριά, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. π. Στέφανος Δεβρελής, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. π. Καλλίνικο Σαρακινλή.

Κατά την υποδοχή, τελέσθηκε δέηση και ο κ. Καλλίνικος ανέγνωσε το παρακάτω ποίημα που συνέταξε ειδικά για την ώρα της υποδοχής:

«Λαμπρή ημέρα σήμερα, στης Καστοριάς την πόλη

που πάνδημη υποδέχεται, Καλλίνικον τον νέον

Εδέσσης τον Επίσκοπον, διακριτικόν και θείον

που κάποτε ερχότανε, ως εις απλούς στρατιώτης

που την Πατρίδα τίμησε και την υπηρετούσε

και τα παιδιά κατήχησε, εδίδαξε μεγάλους

στην Ενορία του Αη-Γιωργιού, εις την παλιά την πόλη

που τον θυμούνται όσοι ζούν, με αγαθές τις μνήμες

να ομιλεί απ’ άμβωνος με την γλυκειά φωνή του

να ερμηνεύει την Γραφή, και να λαλεί αλήθειες

πως να γενούμε άνθρωποι, εικόνες του Χριστού μας

και ν᾽ αγαπάμε τα παιδιά, γέροντες και πατρίδα.

Χαίρομαι και ευφραίνομαι, με μια χαρά αγία

γιατί στην πόλη έζησα, όπου επισκοπούσε

Έδεσσα του Καλλίνικου, όπως την αισθανόμουν

και άκουγα απ’ το στόμα του, τα άγια ρήματά του

και χρόνους έπειτα πολλούς, έλαβα το όνομά του.

Αυτό το θείο στόμα του, η τίμια κεφαλή του

η αγιασμένη και σεπτή και στεφανογυρισμένη

με του φωτός τον στέφανον, την χάρη του Θεού μας

δεδοξασμένη έρχεται στην Εκκλησιά μας πάλι

όπου επροσευχότανε και εκκλησιαζόταν

και το κερί του άναβε εμπρός εις τους Αγίους.

Και εμείς θα του ανάψουμε λαμπάδα ευγνωμοσύνης

και θα τον δοξολογήσουμε, ως Άγιο του καιρού μας

και θα τον παρακαλέσουμε να μας συμπαθάει

και να προσεύχεται θερμά, για τα παιδιά της πόλης

για τους αρρώστους, ασθενείς και τους ηλικιωμένους

τις νέες οικογένειες και τ’ άγουρα παιδία

για τους εργαζόμενους και τους αναγκεμένους

για τους απλούς ανθρώπους της και για τους άρχοντές της.

Πατέρα μας Καλλίνικε, καλώς μας ήρθες πάλι.

Καλώς μας ήρθες, Δέσποτα, για να μας ευλογήσεις.

Σε ευχαριστούμε, Άγιε, να έχουμε την ευχή σου».

Εν συνεχεία, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή η οποία κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου.

Κατά τον εσπερινό ο κ. Καλλίνικος, προσφώνησε τον Μητροπολίτη Άρτης και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Καστοριά, αυτή την ευλογημένη ημέρα, εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ο οποίος δέχθηκε το αίτημα για την μεταφορά της αγίας Κάρας στην Καστοριά καθώς και τον Πρωτοσύγκελλό του που την μετέφερε.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην υποδοχή και στην διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Εδέσσης π. Στέφανος ο οποίος αρχικά παρουσίασε τον βίο του Αγίου Καλλινίκου, τα παιδικά χρόνια, την ποιμαντική διακονία του και την κοίμησή του, καθώς και την επίσημη αγιοκατάταξή του, τονίζοντας τον ρόλο των Μητροπολιτών Εδέσσης κ. Ιωήλ και Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου σε αυτή.

Υπογράμμισε το γεγονός του συνεορτασμού των δύο Αγίων, λέγοντας: «Σήμερα εδώ στην Καστοριά, συναντώνται δύο μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, ο Άγιος του ακτίστου Φωτός Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο διακριτικός, ταπεινός και ανεπίφθονος Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης».

Τέλος ο ομιλητής παρουσίασε τα κοινά στοιχεία των δύο Αγίων.