Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Στο Μέγα Σπήλαιο αναδείχθηκε η Εθνική, Πολιτιστική και Θρησκευτική μας κληρονομιά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στην τελετή παράδοσης του έργου «Συντήρηση των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου».

Διαβάστε τον χαιρετισμό:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα Δυτικής Ελλάδος, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Καλαβρύτων, Ελλογιμωτάτη κ. Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί Αδελφοί,

Στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας με βαθιά συγκίνηση και ειλικρινή αγαλλίαση καρδίας, καθώς ο Τρισάγιος Θεός, συνευδοκούσης της Παναγίας μας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, μας αξιώνει να εορτάσουμε την ολοκλήρωση της συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, έργο το οποίο αναδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντικό τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά.

Το εν λόγω έργο στοιχείται στη σειρά των επίμοχθων προσπαθειών του Σεπτού Προκατόχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, ο οποίος, διαπνεόμενος από ένθεο ζήλο και ειλικρινή σεβασμό προς το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, δεν ήταν δυνατόν να δώσει «ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του και τοις βλεφάροις του νυσταγμόν» χωρίς να αναδειχθεί το απαράμιλλο κάλλος τόσο της παλαίφατης αυτής Ιεράς Μονής, όσο και της περίπυστης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης.

Ως εκ τούτου, διατελέσας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Γέροντός μας κ. Αμβροσίου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου από το έτος 2003 έως και το 2019, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε, μερίμνη του Σεβασμιωτάτου, τόσο η πλήρης ανακαίνιση της Ιεράς Μονής, με την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και η συντήρηση της Αποστολοχάρακτης Ιεράς Εικόνας της Κυρίας Θεοτόκου, διδασκόμενος από το αξιομίμητο παράδειγμα αυτού, έθεσα από την αρχή της Αρχιερατείας μου ως κύριο μέλημα τον καθαρισμό και την ανάδειξη του κατάγραφου καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο εκόσμησε με τον χρωστήρα του ένας από τους σημαντικότερους Πελοποννησίους ζωγράφους του 17ου αιώνος, ο Μανουήλ Ανδρώνος, κατά το έτος 1653.
Κάτω από τις επικαλύψεις αλάτων και αιθάλης που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, κρυβόταν ένας πνευματικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας, αφιερώματα πίστης και ευλάβειας, που γύρευαν το φως για να μεταδώσουν αθόρυβα μέσα από την όραση όλα όσα αδυνατεί μερικές φορές να μεταδώσει ο εύηχος λόγος.

Πράγματι για τους πιστούς ένας κατάμεστος από τοιχογραφίες ναός, σε συνδυασμό με τις ευωδίες, τους ψαλμούς και το μυστηριακό ημίφως, προσφέρουν το κατάλληλο κλίμα της κοινής προσευχής και των συναισθημάτων της ιερής κατάνυξης.

Ωστόσο, η ανάδειξη του μεγίστης σημασίας αυτού μνημείου, τόσο για τον τόπο μας, όσο και για την ιστορία της εντοίχιας ζωγραφικής της Πελοποννήσου, ήταν ένα δύσκολο και κοπιαστικό εγχείρημα, διότι το Καθολικό της Μονής είναι μια μικρή υπόσκαφη Εκκλησία, χτισμένη μέσα στο ευρύχωρο σπήλαιο του απότομου βράχου.
Πρωτεργάτρια στην προσπάθεια αυτή κατεστάθη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας και η ακάματη Διευθύντρια αυτής κ. Αναστασία Κουμούση, προς την οποία εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστίες, καθώς μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες της κατέβαλαν θυσιαστικές προσπάθειες, ώστε να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του ιερού χώρου, να αναδειχθεί όλο αυτό το πολύτιμο αγιογραφικό έργο και να καταλήξουμε σε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, του οποίου η αξία μεγιστοποιήθηκε με την ανακάλυψη, προς έκπληξιν όλων μας, νεωτέρων και ελεγμένων στοιχείων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Επιπλέον ολόθυμες ευχαριστίες αποδίδουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αξιότιμο κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, για την επαινετή πρωτοβουλία, το ενδιαφέρον και την καταλυτική συμβολή του στην ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενέργεια η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον ίδιο ως δώρο της αγάπης του προς το πρόσωπό μας για την εκλογή μας σε Επίσκοπό της Ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, τον Οκτώβριο του 2019.
Τέλος, απευθύνω ευγνώμονες ευχαριστίες προς τους Πατέρες της Μονής, διότι επί σειρά ετών διαφυλάττουν με εκκλησιαστικό ήθος, αμετακίνητη πίστη και θυσιαστική αγάπη τον πνευματικό πλούτο αυτής και ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εν λόγω εργασιών, συνεργάστηκαν άψογα με τους αρμόδιους Φορείς, με σκοπό την ανάδειξη αυτού του «κεκρυμμένου θησαυρού».

Κατόπιν των ανωτέρω, εκφράζοντας και πάλι εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέδραμαν στην τελεσφόρηση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, εύχομαι και προσεύχομαι ο Τρισάγιος Θεός μας, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, να χαρίζει σε όλους μας υγεία, προκοπή, ευημερία και χαρά, ώστε πάντοτε να θαυμάζουμε μαζί με όλους τους ευλαβείς προσκυνητές αυτό το σπουδαίο αναστηλωτικό έργο της ιερής τέχνης, που αποτελεί πραγματικό στολίδι για την αγιασμένη περιοχή της Αχαίας.

Ο Μητροπολίτης

† Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος

Πηγή: kalavrytanews.gr