Καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα στην Κρήτη για τον νέο Αρχιεπίσκοπο – Το παρασκήνιο της εκλογής (ΒΙΝΤΕΟ)

© rethemnos.gr

Με επευφημίες “Άξιος!” και με χαρμόσυνους χτύπους καμπάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια στην Κρήτη, έγινε δεκτή στο νησί η είδηση της εκλογής του Μητροπολίτη Ρεθύμνου Ευγένιου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Όπως αναφέρει το newshub.gr, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Έλαβε 7 ψήφους έναντι 5 του Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιου.

Η εκλογή και το παρασκήνιο

Ο κ. Ευγένιος εξελέγη έχοντας σταλεί με τα ονόματα άλλων δυο Μητροπολιτών στο Φανάρι ως τριπρόσωπο από την Εκκλησία της Κρήτης. Είχε ισοψηφήσει με 7 ψήφους, κατά την ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των Κρητών Μητροπολιτών, με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο ενώ ο  Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συμπλήρωνε το τριπρόσωπο έχοντας λάβει 5 ψήφους.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με ειδικό τελετουργικό από τους συνοδικούς :

1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
2. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο
3. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριο
4. Ατλάντας κ. Αλέξιο
5. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
6. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
7. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
8. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα
9. Σασίμων κ. Γεννάδιο
10. Κρήνης κ. Κύριλλο
11. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
12. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του newshub.gr, χθες είχαν προηγηθεί επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη με το καθένα εκ των μελών της Συνόδου ώστε να ακούσει τις απόψεις τους και να διαμορφώσει εικόνα για το πρόσωπο που θεωρούσαν κατάλληλο για την Εκκλησία της Κρήτης.

Οι πιέσεις από διάφορες πλευρές για τον εκλεκτό τους αποτυπώθηκε πάντως στο τελικό αποτέλεσμα που για πρώτη φορά δεν ήταν ομόφωνο. Πληροφορίες του newshub.gr αναφέρουν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης μη μπορώντας να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις πλευρές που ήθελαν τον υποψήφιο της επιλογής τους για νέο Αρχιεπίσκοπο, είπε στους συνοδικούς να ψηφίσουν κατά βούληση.

Ωστόσο απουσίαζε ένας εκ των 12 οπότε, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσει,ς ο κ.κ Βαρθολομαίος έδωσε τη δυνατότητα σ ένα μέλος της Συνόδου, άτομο προφανώς της εμπιστοσύνης του, να ψηφίσει δύο φορές κι έτσι είχαμε το τελικό αποτέλεσμα μετά από μια ψηφοφορία-θρίλερ.

Σήμερα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Φανάρι ανακοινώθηκε το όνομα του εκλεγέντος στον Προεδρεύοντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και αμέσως μετά ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει και τη δική της άποψη επί της εκλογής. Κι όχι μόνο αυτή, καθώς το παρασκήνιο που υπήρξε ήταν πλούσιο με τον Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο να γίνεται αποδέκτης διαφορετικών επιθυμιών, τις οποίες φυσικά δεν ήταν εφικτό να ικανοποιήσει αφού ένας θα έπρεπε να εκλεγεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σήμερα ή  το αργότερο αύριο το πρωί ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος θα ταξιδέψει στο Φανάρι για να δώσει το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα.

Θα τοποθετηθεί στη θέση του μετά από την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος από  το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, επίσης, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, διαβεβαίωση για την τήρηση των αρχιεπισκοπικών του καθηκόντων ακολουθώντας τους εκκλησιαστικούς κανόνες και υπακούοντας στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα λάβει χώρα στον Άγιο Μηνά σε μια λαμπρή τελετή η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Εκτιμάται πως τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε την ενθρόνιση.