Δύο νεκρά παιδιά από τον σεισμό στη Σάμο – Κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας (upd)

Τελευταία ενημέρωση 17:43

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μηνύματα μέσω του 112 προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια.

Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το samos24.gr έχει καταρρεύσει τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Για εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια έκανε λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρώτη ενημέρωση που έκανε στη Βουλή.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Άκης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός, Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπαιδικά τραύματα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

photo credits: Twitter / @dionisischal
© samosvoice.gr
© Samos24.gr
© Samos24.gr