ΗΠΑ: Το πρώτο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Νοργουόκ

Το πρώτο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα στο Norwalk Connecticut.

Το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος»

Το μνημείο

Στη γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνονται η ποντιακή λύρα, ο αετός του Πόντου, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά και ο στίχος «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Διακρίνεται ένα καραβάνι ανθρώπων που αναπαρίσταται σε μπρούτζο.

Στην αναθηματική πλάκα υπάρχει γραμμένο στα αγγλικά το εξής: «Έχοντας διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο, ξανάχτισαν τα σπίτια και τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι και ο πολιτισμός τους χάρη στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή τους. Εκ μέρους των παππούδων και των προπαππούδων μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες στη σπουδαία πόλη του Νόργουοκ. Εδώ βρήκαν ένα νέο σπίτι και την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, όπως πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος».

Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Νόργουοκ πριν από περίπου 110 χρόνια και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο.

Όμως το μνημείο δεν είναι υπόθεση μόνο των Ποντίων του Νόργουοκ αλλά όλων των Ποντίων. Για αυτό, όπως γράφει η Τσανακτσίδου «Ας προσπαθήσουμε εκείνη την ημέρα να είμαστε όλοι στο Νόργουοκ και ας μην μας επιτρέπουν οι συνθήκες την φυσική μας παρουσία εκεί. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας όχι για να σας δείξουμε τι καταφέραμε αλλά για να μοιραστούμε μαζί σας όλα αυτά που μας ενώνουν και προ πάντων το τάμα στους προγόνους και στην ιστορία μας».

Η Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος» ετοιμάζει εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα και καλεί όλους να δώσουν το παρών.

 

Φωτό: Δημήτρης Μολοχίδης